De spion in het web

HECTOR XAVIER MONSEGUR De schrik van het web. © PHOTO NEWS
Jeroen Zuallaert

‘De Amerikaanse regering wordt geleid door een bende fucking lafaards. Laat hen niet begaan. Vecht terug. Wees sterk.’ Het was de laatste tweet van Sabu, de gevreesde hacker die de voorbije jaren meermaals genadeloos toesloeg. Vorige week dinsdag weerklonk zo de laatste kreet van een onlinerebel, die schopte tegen de overheid die volgens hem alleen voor onderdrukking zorgde. De dag na zijn laatste Twitterberichtje werd hij ontmaskerd als FBI-informant. Zijn echte naam bleek Hector Xavier Monsegur. Naast zijn hackerbestaan leidde de 28-jarige New Yorker van Puerto Ricaanse origine een weinig benijdenswaardig leven als werkloze beveiligingsspecialist en vader van twee.

Op zijn toppunt was Hector Xavier Monsegur de schrik van het web. Onder zijn schuilnaam ‘Sabu’ was hij de leider van de hackersgroep LulzSec, een groepje eigenzinnige hackers die er plezier in schepten de database van bedrijven en overheden te hacken en hun vondsten breed over het internet uit te smeren. ‘LulzSec, wereldleiders in kwaliteitsvol entertainment ten koste van jullie’ was niet toevallig het motto van de groepering. Volgens hun website wilden de hackers alleen wat lol trappen en was het hen nooit om financieel gewin te doen.

Bedrijven en overheden werden door hun povere internetbeveiliging wereldwijd in hun hemd gezet. Een van de eerste slachtoffers was de Amerikaanse televisiezender Fox News. De zender had het aangedurfd de Amerikaanse rapper Common ‘verachtelijk’ te noemen. LulzSec nam wraak door de website van Fox News te kraken en de logingegevens van duizenden werknemers te publiceren. Ook de onlinespelletjesnetwerken van Playstation en Sega gingen plat. De hackers gingen er met tienduizenden gebruikersgegevens aan de haal. Ook de websites van de Amerikaanse Senaat en de inlichtingendienst CIA werden voor enkele uren lamgelegd.

Maar zoals het in de beste misdaadverhalen gaat, maakte ook Sabu een fatale fout. Enkele maanden geleden logde Monsegur met zijn eigen IP-adres in op IRC, het chatprogramma waarmee de hackers communiceerden. Voor de geheime diensten, die de plagerijen van LulzSec al enige tijd op de voet volgden, was het een koud kunstje om de man op te sporen. Omdat hij voor zijn hackersactiviteiten 124 jaar gevangenisstraf riskeerde, toonde Monsegur zich bereid mee te werken, om strafvermindering te bekomen.

Sabu bleek dus een snitch, een klikspaan die zijn kompanen uit eigenbelang aan de galg praatte. Met behulp van zijn tips werden de overige vijf LulzSec’ers vorige week ingerekend. Hoewel LulzSec sinds juni 2011 niet meer actief was, noemt de FBI de arrestaties ‘een mokerslag’ voor de organisatie. Niet onlogisch: het is een zeldzame vangst in een strijd waarin de geheime diensten maar al te vaak in hun hemd worden gezet.

Jeroen Zuallaert

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content