De advocaten van Slobodan Milosevic vragen hun ontslag. De Servische professor Kosta Cavoski had niets anders verwacht.
Steven Kay en Gillian Higgins hebben er genoeg van. De twee advocaten die de Joegoslavische ex-president Slobodan Milosevic moesten verdedigen voor het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag, hebben vorige week gevraagd van hun taak te worden ontheven.
Kay en Higgins waren eerder aan Milosevic toegewezen, omdat de rechters hadden geoordeeld dat die laatste niet langer voor zijn eigen verdediging kon instaan – officieel vanwege zijn ‘wankele gezondheidstoestand’ en de daaruit volgende vertraging, maar eigenlijk ook omdat hij blijkbaar voortdurend op show en tijdverlies uit was.
Milosevic weigert echter met Kay en Higgins samen te werken. Bovendien willen veel getuigen niet naar Den Haag komen zolang Milosevic zichzelf niet opnieuw mag vertegenwoordigen.
Professor Kosta Cavoski stond op de oorspronkelijke lijst van getuigen en experts die Milosevic wilde oproepen voor zijn verdediging. Cavoski woont in Belgrado, kent heel wat getuigen en verdedigt hun beslissing om niet naar Den Haag te gaan.
KOSTA CAVOSKI: Wat zij doen, is legitiem. Het tribunaal zegt zelf dat er voor een beklaagde maar twee mogelijkheden zijn: ofwel verdedigt hij zichzelf, ofwel laat hij zich vertegenwoordigen door een advocaat van zijn keuze. De beslissing om Milosevic een advocaat toe te wijzen, is volgens de grondregels van het tribunaal zelf illegaal. Logisch dat de opgeroepen getuigen en experts liever niet betrokken raken bij zo’n onwettige procedure. Het is dus geen boycot, maar een normaal gevolg van één specifieke beslissing van de rechters.
Kay heeft nog geprobeerd mensen te overtuigen om toch maar te komen. Naïef?
CAVOSKI: Die mensen waren niet te overtuigen. Kay heeft mij zelfs een persoonlijke brief gestuurd; niet om te komen, maar voor advies te vragen. Ik kon hem alleen melden dat niemand met enig eergevoel bij zo’n illegale zaak betrokken wil worden.
De rechters hebben al geopperd om onwillige getuigen te dagvaarden. Zal dat hen onder druk zetten?
CAVOSKI: Helemaal niet, tenzij misschien degenen die af en toe naar het buitenland reizen. In Servië zelf zal niemand opgepakt worden. En de vraag is of de rechters wel zo moedig zullen zijn om aan de Franse, de Britse, de Duitse of de Amerikaanse regering te vragen mogelijke getuigen op hun grondgebied daadwerkelijk te arresteren om hen uit te leveren aan Den Haag. Ik weet het niet.
G.M.