Peter Vandeweerdt

The Promise of Music laat niemand onberoerd.

Laat mij u meteen vertellen wat de nadelen van The Promise of Music zijn. Ik vermoed om te beginnen dat deze dvd niet zo gemakkelijk verkrijgbaar is. Voorts is hij in het Spaans, met enkel Engelse, Franse en Duitse onderschriften. Maar als u hem niet koopt, mist u een duivels knap concert én het meest hartverwarmende verhaal over klassieke muziek dat u ooit hebt gezien.

Dirigent Gustavo Dudamel is amper 27 jaar, heeft grote directieprijzen gewonnen en heeft de voorbije vier jaar de belangrijkste orkesten van de wereld gedirigeerd. In 2009 wordt hij hoofddirigent van het Los Angeles Philharmonic. En toch was hij op z’n zevende een van de duizenden kinderen die in Venezuela van de straat werden geplukt en recht in een orkest werden gedropt. Zo leren ze daar muziek, want een eigen instrument en de kans om thuis te repeteren hebben ze niet. De beste leerlingen komen in het Simon Bolivar jeugdorkest in Caracas terecht. Dudamel werd er niet alleen heel vroeg lid van, hij dirigeerde het ook al gauw. Ondanks zijn wereldreputatie doet hij dat vandaag nog altijd.

De dvd is om te beginnen het verhaal van de voorbereiding van een concert in Bonn door dat orkest en zijn dirigent, met op het programma onder meer de Eroica-symfonie van Beethoven. Je krijgt een inkijk in het leven en het verleden van de jonge muzikanten (soms ook dat van Dudamel) en de rol van de muziek daarin. Als dat verhaal van betrokkenheid, energie, warmte en samenhorigheid u onberoerd laat, dan moet u toch even controleren of u nog wel een hartslag hebt.

De documentaire heeft een ingrijpende invloed op de manier waarop je naar de eigenlijke opvoering kijkt. Muzikanten worden persoonlijkheden en verhalen. Misschien is dit niet het beste jeugdorkest ter wereld, maar de muziek barst van de energie en blijft tegelijkertijd bijna altijd haarscherp. Dudamel geeft het klassieke repertoire dat Europa vaak geblaseerd aanhoort een totaal nieuwe kracht. Aandoenlijk is de opmerking van violiste Jhoanna dat ze wat nerveus is, want Europeanen weten altijd zo precies hoe ze hun klassiekers moeten spelen. Net daaraan gaat de muziek dood.

Deze dvd duurt 2.30 uur, maar u moet hem in één keer bekijken en vooral de laatste vijf minuten van het concert niet overslaan.

THE PROMISE OF MUSIC, DOCUMENTAIRE & CONCERT, DEUTSCHE GRAMMOPHON, 073 4427.

Meer klassiek op blogs.knack.be/dissonant

Peter Vandeweerdt

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content