Koen Meulenaere
Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

U wist het al lang, een Knack-lezer is altijd vroeger ingelicht dan een gewone mens. Bijna twee jaar geleden hebben wij, na enige aarzeling, u op de hoogte gebracht van een clandestiene nachtelijke vergadering in café Genenhoek. Bij blonde Sonja, die voluit Sonja Buggenhout heet, wat tegelijkertijd veel en weinig verklaart.

Nu is er in café Genenhoek wel elke dag een nachtelijke vergadering. Of elke nacht een dagelijkse, we hebben geen tijd voor taalkundige nuances. Maar die ene was een heel speciale. Bestuurders van FC Zwarte Duivels Oud-Heverlee sloten er een eedverbond om Stade Leuven op te slorpen, nog vóór dat in 2003 zijn honderdjarig bestaan zou vieren. ‘Die centenaire komt er niet’, zo werd gezworen, en uit haar geheime kastje onder de tap haalde Sonja een fles van een percentage dat enkel bij grote gebeurtenissen gepast is. Een van de aanwezigen vertrouwde het geheim op eeuwig zwijgen toe aan uw dienaar en de volgende week stond het in Knack.

U hebt ondertussen de bevestiging gelezen in de dagbladen: Stade Leuven, op een haar na failliet, fuseert met Oud-Heverlee en Daring Leuven. Dat is de schuld van Carl Devlies, schepen van Sport en bekend van zijn gesmaakte optredens in verkiezingsdebatten op de nationale omroep. Devlies verloor bij de jongste verkiezingen vier procent en twee zetels, maar samen met die andere verliezer mijnheerke Louis (min negen (!) procent en min vijf (!) zetels) kon hij alsnog de coalitie der verliezers voortzetten.

Devlies runt een advocatenpraktijk en kreeg daarbovenop financiën, middenstand, toerisme, en helaas… sport. Wij hebben dat bij het aantreden van dit college op deze zelfde bladzijde scherp aangeklaagd. ‘Gooi hem een bal toe’, schreven wij, ‘en hij begint te wenen.’ Waarna wij u hebben verteld over Turre Vanzeebroeck, de legendarische sportschepen van Leuven, en over Karin Jiroflée, keurturnster uit de Leuvense SP.A.

Nu had Carl Devlies van mijnheerke Louis de opdracht gekregen een fusie tussen Stade en Daring Leuven op de rails te zetten. Maar in plaats van dat bevel gewoon uit te voeren, beging Devlies een rampzalige vergissing: hij nam een eigen initiatief! O wee. Devlies besloot eerst eens te onderzoeken hoe een voetbalclub deskundig moet worden geleid, en stak dus zijn licht op bij Henri Kumps en Albert Vandezande, voorzitter en bur- gemeester van Oud-Heverlee. Een week later waren zowel Stade als Daring opgeslokt door de Zwarte Duivels.

Eenieder legt het uit zoals het hem uitkomt, maar wie in deze megafusie wie heeft overgenomen is evident. Of hebt u de boze spreekkoren van verontwaardigde Stadisten niet gehoord, tijdens de match tegen Olympic Charleroi? Op het veld was het nog duidelijker. Twee weken geleden, toen de definitieve handtekeningen waren gezet, versloegen de Duivels het gereputeerde Walhain met 5-0. Terwijl Stade Leuven met, hou u vast, 7-0 verloor op Racing Jet. Zeven-nul. En Racing Jet is niet de eerste naam die door iemands gedachten flitst als het gaat over sterke voetbalploegen. Wij schrijven deze woorden noodgedwongen vóór het weekend, maar het verschil tussen Oud-Heverlee en Stade Leuven bedraagt op dit moment zeventien punten. Daar hoeft geen tekeningetje bij.

De kersverse fusieclub werkt volgend seizoen onder de originele naam Oud-Heverlee-Leuven zijn wedstrijden af aan het Sportkot, tot mijnheerke Louis eindelijk het nieuwe stadion bouwt dat hij bij zijn aantreden in 1995 heeft beloofd. Noteer vrijdag 12 juli in uw agenda, dan speelt OHL zijn eerste wedstrijd tegen… Anderlecht. Een meer dan symbolische inauguratie, want u weet dat Anderlecht elke zomer voor een oefenmatch naar de Zoete Waters kwam.

Albert Vandezande, in Oud-Heverlee sinds ’76 onafgebroken de vooruitstrevende, sociaal bewogen en vooral vrouw- vriendelijke burgemeester die de Leuvenaars zo missen, mocht onlangs de nieuwe outfit voorstellen. De Zwarte Duivels dragen volgend jaar wit. Een minuscuul streepje rood, zwart en groen op de mouwen verwijst naar Daring en Stade. Speedy is de sponsor. ‘Als sponsor Speedy speedy spelen’, verwoordde mijnheer Albert met een voor hem typische verbale spitsvondigheid de speelstijl die de club zal hanteren. Speedy had trouwens voor de komende twee jaar al een contract met… Oud-Heverlee.

Het stamnummer wordt 6142, zijnde dat van… Oud-Heverlee. Het fiere 18 van Stade verdwijnt. Een voorzitter is er nog niet, maar dat het niet Richard Keustermans wordt, ligt voor de hand. Keustermans, met zijn garage ook sponsor van Stade, heeft onlangs voor de negentiende keer in vijf jaar zijn ontslag genomen. Hij kwam altijd terug omdat niemand anders de schulden wou betalen, maar nu is het definitief. Wij durven suggereren dat de heer Rik Kumps een waardig voorzitter zou zijn. Vast staat dat Michel De Pauw secretaris wordt. De Pauw was tot nu toe secretaris van… Oud-Heverlee. Trainer wordt Jean-Pierre Van de Velde, huidig oefenmeester van… Oud-Heverlee. Fysiektrainer is André D’Hondt, tot nu toe zijn sporen verdienend bij… Oud-Heverlee. De kern zal voornamelijk bestaan uit huidige spelers van… enfin, het wordt eentonig.

De jeugdcoördinator, wilt u graag weten? Hans Van der Elst, ex-captain van… Oud-Heverlee. Keeperstrainer? Eddy Raeymaekers, dit seizoen aan de slag bij Sint-Truiden en bij… u mag drie keer raden. Wie wordt de keeper? Pascal Beeken. Aha, horen wij u roepen, stond die dit jaar niet onder de lat bij Stade Leuven? Juist. Maar wist u dat Pascal, in het verleden aan de slag bij Club Luik, Seraing en NAC Breda, al maanden geleden had getekend voor… Oud-Heverlee? Want Duivelskeeper Govert Boyen is weggekocht door eersteklasser FC Antwerp.

Het zal u duidelijk zijn dat Oud-Heverlee het veld van Stade en de jeugd van Daring heeft overgenomen. Zondag is het aan de Korbeekdamstraat voor de allerlaatste keer derby. Na afloop zal een traan blinken in het oog van blonde Sonja. En geloof ons: in geen oog blinkt een traan zo mooi.

Koen Meulenaere

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content