De keuze van Knack

expo

Adriaan Verwée (M, Leuven, 29/08-02/11). De veelzijdige Verwée (1975) dringt met zijn installatiesculpturen binnen in de zalen van M. Hij zoekt tussenstadia op: stellages, frames, alsof men aan de montage van een expo bezig is. Een work in progress dus.

Un siècle de peinture belge. Rencontre de deux collections (Musée des Beaux-Arts, Luik, 05/09-09/11). Overzicht van de Belgische moderne schilderkunst uit de eerste helft van de 20e eeuw. Met ronkende namen als Claus, Permeke, Ensor, Wouters…

Schilderijen uit Siena. Ars Narrandi in de Europese gotiek (BOZAR, Brussel, 10/09-18/01). 60 incunabelen van de Italiaanse kunst. Duccio en Simone Martini toonden de richting van de moderne schilderkunst. Tempera en bladgoud demonstreren dat de (pre-)renaissance meer was dan Firenze alleen.

podium

Wijland (Tuning People). Voelt u iets voor een vakantie in een land waar dromen uit de schoorsteen dwarrelen, de deuren van goud zijn, en de zon gedragen wordt door een vrouw? Dan is Wijland the place to be. (www.tuningpeople.be)

4.48 Psychosis (NTGent). Sarah Kane stapte in 1999 uit het leven en liet enkele van weltschmerz zinderende theaterteksten na. NTGent voert haar laatste tekst op. Eerst vertolkt een acteur de tekst, vervolgens een actrice. (www.ntgent.be)

Two Cigarettes in the Dark (Tanztheater Wuppertal). Bing Crosby voelde zich verlaten als ’two cigarettes in the dark’ en schreef er een song over. Die inspireerde Pina Bausch tot een stuk waarin chic geklede dansers de muren op lopen van eenzaamheid. (www.operadeparis.fr)

Canti d’Amor II (Muziektheater Transparant). Regisseur Wouter Van Looy sloot zichzelf twee weken op in deSingel met een bende jonge muzikanten en zangers én met Monteverdi’s mooiste madrigalen. Verwacht een kippenvelopera. (www.transparant.be)

muziek

Dr. John: Ske-Dat-De-Dat… The Spirit of Satch (Concord). The Good Doctor dompelt 13 nummers uit het repertoire van Louis Armstrong onder in zijn gumbo van funk, latin, stride, street parade en rap – het klinkt als een best of van de serie Treme.

Cold Specks: Neuroplasticity (Mute). Weg met de klaagliederen van het debuut I Predict A Graceful Expulsion, weg met de sombere gospelfolk. Welkom, huilende slidegitaar en bluesy infiltraties van jazztrompettist Ambrose Akinmusire.

Paul Hindemith: Nobilissima Visione, Schulwerk; Seattle Symphony, Schwarz (Naxos). De eerste integrale opname van Hindemiths ballet over Franciscus, gekoppeld aan een pedagogisch werk voor jonge strijkers. Een ware erfgenaam van Bach.

Leon Fleisher: All the Things You Are (Bridge). Fleisher won de Elizabethwedstrijd in 1952 en verloor in 1965 de controle over zijn rechterhand. Maar luister wat hij hier met de linkerhand alléén doet, van Brahms tot jazzstandards.

f ilm

Enemy(van: Denis Villeneuve; met: Jake Gyllenhaal). Een geschiedenisleraar raakt in de ban van zijn dubbelganger: een tweederangsacteur die hij opmerkt in een flutfilm. Een bizarre, kafkaiaanse koortsdroom naar de roman De Man in Duplo van José Saramago.

Jimmy’s Hall (van: Ken Loach; met: Barry Ward, Simone Kirby, Andrew Scott). De linkse activist Jimmy Gralton richt in het Ierland van de jaren dertig een dancehall op en krijgt de kerk over zich heen. Wellicht de laatste fictielangspeler van de 78-jarige rode filmrakker Ken Loach.

The Reunion (van: Anna Odell; met: Sandra Andreis, Kamila Benhamza). Wat doe je als je ontdekt dat je niet uitgenodigd werd voor je klasreünie? Dan ga je gewoon toch en ga je de confrontatie aan. Een Festen-achtig docudrama waarin de Zweedse performancekunstenares Anna Odell (min of meer) zichzelf speelt en regisseert.

boeken

Thierry Baudet, Voorwaardelijke liefde (Prometheus, 240 blz., ?18,95). De euroscepticus en melomaan is nu ook romancier. In zijn debuut krijgt intellectueel Gregor een aanlokkelijk voorstel van een verleidelijke tweeling: waarom geen gezelschapsheer worden?

Geertje Kindermans, De lieve vrede (Nieuw Amsterdam, 176 blz., ?17,95). U kent het wel, van dat vervelend bezoek dat maar blijft plakken. Lotte krijgt te maken met Vieze Arie, die zich binnenwurmt in haar huis en weigert te vertrekken. Debuutroman van psychologe Kindermans.

Jeroen Theunissen, Onschuld (De Bezige Bij Antwerpen, 240 blz., ?19,99). Het zit oorlogsfotograaf Manuel Horst danig tegen: gegijzeld door jihadisten in Syrië, terwijl zijn vader in de Pyreneeën aan kanker sterft. Hoe kan hij vrijkomen, en wat deed zijn vader in de bergen?

Hanneke Hendrix, De dyslectische hartenclub (De Geus, 280 blz., ?18,95). Haar debuut De Verjaardagen haalde al een paar shortlists, met haar opvolger zoomt Hendrix in op drie vrouwen die een ziekenkamer delen. Maar waarom staat er een agent voor de deur en waarom verzamelen er mannen onder hun raam?

Jannah Loontjens, Misschien wel niet (Atlas Contact, 280 blz., ?17,99). Masha leeft het perfecte leven: een goede baan, twee kinderen, stevige relatie, mooie woning in Amsterdam. Daar kunnen enkele losbandige avonden en een Facebookaffaire weinig aan veranderen, nee?

Mark Heirman, Waterloo 1815-1914 (Houtekiet, 280 blz., ?19,99). De zelfverklaarde keizer werd toen misschien verslagen, maar zijn ideeëngoed leefde voort – tot aan het ontstaan van onze monarchie toe. Cultuurfilosoof Heirman steekt de hand in de binnenzak.

Alessandro Baricco, Een bepaald idee van de wereld (De Bezige Bij, 240 blz., ?18,90). Romancier en essayist Baricco verhuisde van Turijn naar Rome en liet zijn bibliotheek achter. Sindsdien schreef hij over zijn nieuw aangeworven literatuur telkens een essay.

Nathalie Le Blanc, Solo (De Bezige Bij Antwerpen, 336 blz., ?19,99). Nooit in de geschiedenis van de mensheid woonden zo veel mensen alleen. De single is de nieuwe maatstaf en met hem/haar komen waarden als privacy, individuele ontplooiing en vrijheid meer naar voren. Le Blanc onderzoekt de impact van dit nieuwe fenomeen.

De keuze van Ruth Roets

?GehoordTrilogie van trompettist Sam Vloemans is de soundtrack bij mijn zomer: een driedelige cd-box met de opnames van de concerten Water, lucht, aarde en vuur, Nachtmuziek en Waar is het feest? die hij in Het Paleis componeerde. Met zijn trompet speelt hij de rol van ‘verteller’, en loodst hij je door de muzikale verhalen, die vol stijlen zitten.’

?Gelezen‘The First Casualty van Ben Elton. Minder geniaal dan zijn BBC-reeks Blackadder, maar wel een goed verhaal over hoe de Eerste Wereldoorlog – en elke oorlog – mensen dwingt om hun ethische waarden te herdenken. Sterker en heerlijk absurd is Niccolò Ammaniti’s Che la festa cominci (Laat het feest beginnen), een geschifte roman maar zo slim opgebouwd en met zo’n zorgvuldige karakterisering van de personages dat je eraan verslingerd raakt.’

?Gezien ‘Vorig seizoen zond Canvas het eerste seizoen van The Americans uit. Wat de reeks zo fantastisch maakt, is de combinatie van de Koude Oorlogthematiek, diehard spionage en het gezinsleven. Je volgt Philip en Elizabeth, twee perfect geïntegreerde Russen in Amerika. Het tweede seizoen begint binnenkort, dat wil ik niet missen.’

Vanaf 1 september presenteert Ruth Roets samen met Xavier Taveirne De ochtend op Radio 1.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content