Aanhalingstekens zetten, plus, min, AND, OR: een zoekopdracht formuleren op het internet is een hele opgave. Dat moet eenvoudiger. En het kan ook eenvoudiger, nu de gebruiker op verschillende zoeksites door normaal taalgebruik zijn wensen kenbaar kan maken. Wie bijvoorbeeld wil weten hoe warm het vandaag is in Los Angeles of Londen, vraagt gewoon: what is the current temperature in Los Angeles. En de machine gaat op zoek. Het is dus niet meer nodig om een Booliaanse constructie op te zetten met Los Angeles tussen aanhalingstekens (want anders beschouwt de zoekmachine Los en Angeles als twee aparte begrippen) en met een plusteken tussen temperature en de plaatsnaam (anders worden temperature en “Los Angeles” als twee gescheiden opdrachten beschouwd). Dat opdrachten nu in gewone taal kunnen worden geformuleerd, wijst erop dat de (internet)technologie steeds intelligenter wordt. Een evolutie die er uiteindelijk toe zal leiden dat we met de computer op dezelfde manier zullen communiceren als met mensen.

De meest betrouwbare intelligente zoeker is die van AskJeeves (www.askjeeves.com). Vraag je naar de temperatuur in Los Angeles, dan vraagt de zoekrobot of je alleen de stad of liever meteen heel California in je weerbericht wil opnemen. Vervolgens verschijnen weerkaarten met satellietbeelden en cijfers. AskJeeves probeert zelfs vooruit te denken en verwijst de gebruiker in één adem naar een restaurantgids en een site over uitgaansmogelijkheden. De temperatuur in Botswana? Geen probleem. En ook op minder evidente vragen als what is the meaning of life, heeft de machine een antwoord. Hij vraagt je zelfs je persoonlijkheidscrisis te verduidelijken, om beter te kunnen helpen. Is er een god? Waarom moet ik ’s ochtends het bed uit? Wat kan ik doen dat over tweehonderd jaar nog betekenis heeft?

De internetsurfer wordt als het ware bij de hand genomen tijdens zijn zoektocht naar relevante informatie. AskJeeves werkt volgens eigen zoeksystemen, maar raadpleegt ook – en met verbazende snelheid – traditionele zoekers als AltaVista en Hotbot. Die twee proberen ook op hun eigen site natuurlijke taal te promoten, maar de zoekresultaten vallen vaak tegen. Nadeel van AskJeeves: de tirannie van de Engelse taal. Een zoekopdracht in het Nederlands wordt beschouwd als één grote spelfout, en ook de temperatuur in Antwerpen blijft een mysterie. Maar over het algemeen wordt het net toch wel gebruiksvriendelijker.

Bart Vandormael

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content