Karl van den Broeck
Karl van den Broeck Karl van den Broeck is hoofdredacteur van nieuwswebsite Apache.

De eerste Europese vrouw die in 1959-1960 de pil heeft geslikt – en dus de eerste moderne vrouw van het continent kan worden genoemd – heeft zich gemeld. Ze woont in Herentals.

Vorige week verscheen in Knack Extra – 50 jaar de pil het verhaal van de Vlaamse gynaecoloog Ferdinand Peeters. Die verrichtte eind jaren vijftig baanbrekend onderzoek naar de anticonceptiepil. Hij testte een hormonenpreparaat van de Duitse firma Schering en vond een dosering die veel minder bijwerkingen had dan Enovid, de pil die de Amerikaan Gregory Pincus in 1957 had ontwikkeld. Toen ‘de pil van Nand Peeters’, Anovlar, in februari 1961 op de markt kwam, paste Pincus de dosering van zijn pil daaraan aan.

Knack deed in de media een oproep om de vrouwen op te sporen die in 1959, 1960 en 1961 als proefkonijn hadden gediend voor Nand Peeters.

In Gazet van Antwerpen dook vrijdag al het getuigenis op van de 79-jarige Margriet Lievens. Zij kreeg in 1953 een eerste kind dat op het nippertje de bevalling overleefde. Dokter Peeters waarschuwde haar bij haar tweede zwangerschap dat de resusfactor van haar bloed niet verenigbaar was met die van haar baby. De zuster die de geboorte van haar tweede kind in goede banen moest leiden, negeerde echter de brief van Peeters. Het kind stierf. Margriet Lievens zou nog drie kinderen verliezen. Het vierde overleefde op het nippertje. ‘Nand Peeters vroeg me of ik wou meewerken aan een onderzoek naar een medicament dat als voorbehoedsmiddel kon dienen. Dat hij het nog aan het testen was, heeft hij me nooit verteld’, zegt Lievens in GvA. Opnieuw zwanger worden zou immers levensgevaarlijk zijn geweest voor haar.

Pas in 1969 zei Peeters dat Lievens weer zwanger mocht worden. Hij had toen zelf een doorslaggevende bijdrage geleverd tot de ontwikkeling van Rhogam, een middel dat het probleem van de onverenigbare bloedgroepen kon verhelpen.

Later op de week doken nog verschillende getuigen op: uit Merksplas en Herenthout, bijvoorbeeld. Hun verhaal moet nog worden gecontroleerd en zal verwerkt worden in een tentoonstelling die in 2012 in Turnhout wordt gemaakt naar aanleiding van Turnhout Vlaamse Cultuurstad 2012.

KNACK EXTRA – 50 JAAR DE PIL IS NOG STEEDS TE KOOP IN DE WINKEL.

Karl van den Broeck

‘Het lijkt alsof politici vooral geïnteresseerd zijn in televisiespelletjes en de waan van de dag.’ Bea Cantillon, directeur van het Centrum voor Sociaal Beleid, in ‘Tertio’.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content