CD kapot? Stuur hem gewoon naar de cd-dokter. In Keerbergen houdt een bedrijfje zich sinds kort bezig met het vakkundig herstellen van beschadigde cd’s, cd-roms, dvd’s, cd-r’s en cd-rw’s. “Waarom niemand eerder op dat idee gekomen is? Omdat er heel wat onderzoek aan de werkzaamheden voorafgaat. Drie jaar heeft ons dat gekost. Tijdens dat onderzoek hebben we genoeg cd’s getest om alle muren van ons huis mee te behangen. Je zet zo’n zaakje dus niet van vandaag op morgen op.”

CD-dokter, zo heet het bedrijf, heeft een methode ontwikkeld om de beschermende substraatlaag op de cd te herstellen zonder dat de onderliggende digitale informatie aangetast wordt. “Kras bij wijze van proef een cd over een betonnen vloer, stuur hem naar ons op, en wij maken hem”, luidt het uitdagend.

CD-dokter is niet helemaal de eerste in zijn soort, maar wel de eerste die ook zware krassen aankan. Wonderdokters bestaan evenwel niet, bepaalde letsels zijn nu eenmaal onherstelbaar. “Dan hebben we het over diepe krassen aan

de labelzijde, waar de titel van de cd op gedrukt staat, met eventueel nog een foto of zo. Zulke krassen vernietigen

de informatie op de cd, en dan is er geen weg terug. In tegenstelling tot wat iedereen denkt, is die labelzijde veel gevoeliger dan de onderkant van de cd.” De muziek- of informatica-informatie staat immers niet opgeslagen aan

de onderkant van de cd, maar op de achterkant van de bovenzijde. Men moet weten dat een cd eigenlijk bestaat uit verschillende op elkaar gedrukte lagen; dat maakt deze schijnbaar onlogische uitleg duidelijk.

Hoeveel kost een doktersbezoek? Dat hangt niet af van de aard van de kwaal, maar van het type patiënt. Het basistarief voor het herstellen van een muziek-cd bedraagt 165 frank, een cd-rom kost 400 frank. Prijzen die naar omlaag gaan naarmate de hoeveelheid afgeleverde cd’s stijgt.

CD-dokter is 24 uur per dag bereikbaar, voor noodgevallen. “Als bedrijven bepaalde cd-roms met kritische informatie erop niet meer kunnen lezen, moeten we heel snel kunnen ingrijpen.” De prijs ligt dan wel wat hoger, dat is begrijpelijk.

Voorkomen blijft natuurlijk beter dan genezen, reden waarom CD-dokter ook aan preventie doet, via de verkoop van een extra beschermende filmlaag die op de bovenzijde van de cd wordt aangebracht.

CD-dokter: 016/52.08.67. Vijfstraten 42, 3140 Keerbergen.

Bart Vandormael

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content