Deur op slot en we zijn veilig? Niet helemaal. Ook in het huishouden kan de millenniumbug toeslaan bij een aantal toestellen in woonkamer en keuken.

Niet alleen pc’s werken met een interne klok, ook videocamera’s en -recorders, microgolfovens, koffiezetapparaten en alarminstallaties. Althans, sommige modellen. Indien er geen zichtbare klok aanwezig is, zit er ook geen onzichtbare klok verborgen in de carrosserie. Toestellen met een informatieve of controlerende datumklok, vergen wel enige aandacht. De kans dat die toestellen op 1 januari de geest geven, is zo goed als onbestaand. Toch enkele tips en richtlijnen:

* Fototoestellen, videocamera’s, gsm-toestellen en faxapparaten zullen de millenniumwissel zonder probleem overleven. In het slechtste geval wijzen ze niet automatisch 01/01/2000 aan, maar dat kan je manueel oplossen. Eén minuut werk.

* Het merendeel van de videorecorders is geprogrammeerd om het jaar 2000 te herkennen. Maar zelfs als ze menen in het jaar 0 te zijn terecht gekomen, blijven ze afspelen en opnemen. Even de datum herprogrammeren en je zit weer in het juiste tijdvak. Opnieuw: één minuut werk.

* Wagens waarschuwen in het slechtste geval dat het tijd is voor een jaarlijks onderhoud, terwijl je nog maar drie maanden geleden in de garage stond. Ook dit euvel is manueel aan te passen en heeft verder geen gevolgen.

* Wie programmeert zijn microgolfoven om dat lekker potje volgend jaar te kunnen opeten? Wie brengt nu al alles in gereedheid om op 3 februari 2000 verse koffie te hebben? Precies: niemand. Vandaar dat koffiezetapparaten en microgolfovens geen jaaraanduiding nodig hebben, vandaar ook dat de apparaten niet Y2K-gevoelig zijn.

* Beveiligingssystemen zoals alarminstallaties zijn soms – maar niet altijd – uitgerust met een klok die dient om de beveiliging op een bepaald tijdstip in of uit te schakelen. Veel van die systemen slaan echter alleen dag en maand op in hun geheugen, zodat ze niet van jaartal kùnnen veranderen. Het Belgische Millennium Forum 2000 raadt toch aan om je licht op te steken bij de leverancier.

* Wie over een moderne computergestuurde verwarmingsinstallatie beschikt, neemt voor alle zekerheid contact op met de leverancier.

* Waarschuwing van het Millennium Forum: stap tijdens de jaarwissel niet rond middernacht in de lift. Wellicht zal je niets overkomen, maar als er toch wat gebeurt zit je misschien vast in de lift en er zijn leukere plekjes om nieuwjaar te vieren.

* De pc is het meest millenniumgevoelige toestel in huis. Oude MS/DOS– en Windows 3.xx-versies kunnen terugkeren naar het jaar 1980 of 1900 en zelfs recente software is niet altijd Y2K-bestendig, omdat ze voortbouwt op bestaande computerprogrammatuur. Zo zijn er millenniumproblemen gemeld voor Microsoft Office 95 en Frontpage 97, software die slechts enkele jaren oud is. Doe de test: zet de datum op 23:58 op 31 december 99, schakel de computer uit, wacht enkele minuten en herstart, controleer de programma’s en herzet datum en tijd.

* Het Belgische Millennium Forum 2000 is te bezoeken op www.y2000.fgov.be. Ontelbare websites geven gratis millenniumtips.

* Goed om te weten: het treinverkeer wordt bij de jaarovergang onderbroken tussen 22 uur en 6 uur; De Post rekent zoals elk jaar op vertragingen als gevolg van de enorme hoeveelheid wenskaartjes: de banken nemen een lang weekend en openen hun deuren pas op dinsdag 4 januari.

* Laat je niet gek maken door roddels en mythes: voedsel hamsteren, benzine opslaan en je geld van de bank halen, is niet nodig.

Bart Vandormael

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content