Het Belgische voorzitterschap zal zoals verwacht meer dan 900 miljoen frank kosten. Buitenlandse Zaken vraagt al 500 miljoen extra.

Zweden mag dan een euro-sceptisch land zijn, het kijkt op geen kroon om van het eerste EU-voorzitterschap uit zijn geschiedenis een succes te maken. De gebudgetteerde drie miljard frank (74,3 miljoen euro), zo kon je in Stockholm horen, zal royaal overschreden worden. Volgens insiders zou de totale kostprijs zelfs eerder bij de vijf miljard frank (124 miljoen euro) dan bij de vier miljard (99 miljoen euro) liggen. Voor de praktische organisatie van de top alleen al, die plaatsvond op de handelsbeurs ten zuiden van de stad, werd ruim 300 miljoen frank (7,4 miljoen euro) uitgetrokken.

Ook de Belgische regering beseft ondertussen dat koken geld kost en dat de zuinige doelstellingen van een paar maanden terug totaal irrealistisch zijn. Ondanks de bezwaren van Buitenlandse Zaken werd toen slechts 900 miljoen frank (22,3 miljoen euro) vrijgemaakt. Minder dan vier maanden voor de start van het Belgische voorzitterschap moet dat cijfer al aangepast worden. Buitenlandse Zaken oordeelt dat er op zijn minst 500 miljoen (12,4 miljoen euro) extra nodig is, maar minister van Begroting Johan Vande Lanotte (SP) is nog niet overtuigd en probeert zijn collega Louis Michel (PRL) te lijmen met de helft. De discussie zou deze week beslecht worden.

In de Belgische delegatie die naar Stockholm afreisde, zaten heel wat mensen die kwamen kijken hoe de Zweden de zaken aanpakten. Zowel de catering, cadeautjes als de telefooninstallatie werden gescreend, net zoals de vergaderruimte van de delegaties. Elk land beschikte er over 100 m² en dat is aanzienlijk meer dan België in het paleis van Laken kan bieden. Zelfs na de verbouwingen, waarbij ook het tennisterrein eraan moet geloven, zal elk land slechts over 60 m² beschikken. Dat is krap en sommigen spelen al met het idee om extra ruimte in te palmen. Dat kan, tenminste indien de eigenaars van het paleis ermee instemmen dat ook in de koninklijke paardenstallen wordt vergaderd. Daarvoor zijn enkele aanpassingen aan het interieur vereist en dat verhoogt alweer de factuur. Momenteel bedraagt die voor de aanpassingswerken zowat 150 miljoen frank (3,7 miljoen euro). Om het ongemak voor Filip en Mathilde tot een minimum te beperken, moeten de werken na vier weken beëindigd zijn en moet het gebouw zich een week na de top opnieuw in zijn oorspronkelijke staat bevinden. Zo zou het prinselijk koppel nog van een rustige kerst kunnen genieten.

Premier Guy Verhofstadt (VLD) wil het Belgische voorzitterschap een creatieve toets meegeven en ging daarvoor bij Noël Slangen en René Magritte te rade. In het Belgische logo duikt een bolhoed op die het nationaal imago uit de sfeer van bier en frites moet halen. In de Wetstraat 16 zouden ze die lijn graag doortrekken. Ook wat de geschenken voor de delegaties en de pers betreft. Op het kabinet van Michel werd tot dusver vooral aan dassen, regenschermen en uurwerken gedacht, bij Verhofstadt proberen ze nu iets originelere dingen te bedenken. Een enkeling speelt zelfs met de idee om de vijftien regeringsleiders een fietstrui aan te bieden.

Paul Goossens

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content