‘De bevolking lust het ancien régime niet meer’

Joanie De Rijke
Joanie De Rijke Medewerkster Knack

In Egypte is momenteel alle hoop gericht op Abdel Fattah al-Sisi. ‘Maar als hij geen uitzicht biedt op een betere toekomst, komt de bevolking opnieuw de straat op’, aldus Koert Debeuf, vertegenwoordiger van de Europese liberalen in Cairo.

Zal er iets veranderen in Egypte na de verkiezingen van 26 en 27 mei?

KOERT DEBEUF: Ja, want degene die tot nu achter de schermen de touwtjes in handen had, wordt zeer waarschijnlijk hét gezicht van Egypte. Zijn macht wordt eindelijk gelegitimeerd. Met alle voor- en nadelen. Hoe groot die macht zal zijn, hangt af van zijn score. Haalt hij 80 procent, dan kan hij bijna volledig doen wat hij wil. Is het maar 60 procent, dan zal oppositiekandidaat Hamdeen Sabahi ook heel wat in de pap te brokken hebben.

Wat hoopt Sabahi met zijn kandidatuur te bereiken?

DEBEUF: Hij had zich al kandidaat gesteld vóór Sisi. Toen Sisi in de strijd stapte, wilde Sabahi zich niet meer terugtrekken. De kans dat hij wint, is 0,01 procent. Maar als hij niet meedoet, heeft hij ook geen stem in het debat achteraf. En daar gaat het om.

Waarom is alle hoop vrijwel alleen op Sisi gericht?

DEBEUF: Voor veel Egyptenaren redde hij het land van de ondergang toen Mohamed Morsi in juli 2013 werd afgezet. Bovendien vertegenwoordigt hij het enige instituut in Egypte dat wel nog werkt: het leger. Wat ook speelt: Egyptenaren zijn trots. Het imago van het land werd er de afgelopen jaren niet beter op, Morsi werd wereldwijd uitgelachen. Sisi belichaamt de hoop dat Egypte opnieuw op de kaart wordt gezet en dat de mensen zich niet meer hoeven te schamen.

Staat Egypte niet even ver als vroeger: een dictator die het Moslimbroederschap verbiedt?

DEBEUF: Sisi’s uitspraken dat Egypte nog niet klaar is voor een democratie, dat het leger het belangrijkste instituut is en dat het niet het moment is voor protesten, zijn inderdaad verontrustend. Het ziet ernaar uit dat er weer een autoritair regime komt. Toch is de grondstroom in Egypte wel degelijk veranderd. Eerst moest Mubarak het veld ruimen, daarna Morsi. De bevolking beseft dat ze het beleid kan veranderen. Nu is Sisi de superheld van wie wordt verwacht dat hij alles in orde zal brengen. Alleen trotseert Egypte gigantische problemen. Het land is compleet failliet, niets werkt meer zoals het moet. Als Sisi faalt, kan het enthousiasme heel snel omslaan in diepe ontgoocheling, met als gevolg dat het volk zich tégen hem zal keren. Toch is ook dat positief. Sinds de omwentelingen in 2011 en 2013 geven de mensen hun gewonnen vrijheid en trots niet meer af. De oude bende van Mubarak maakt nu veel minder kans op een terugkeer, de bevolking pikt het niet meer.

Joanie de Rijke

‘Egypte is failliet, niets werkt meer zoals het moet.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content