Voor één keer heeft ex-minister Marcel Colla gelijk. Het huidige mediaklimaat is ondraaglijk! Behalve… jazeker, één medium kan niet worden verweten dat het zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid niet opneemt. Inderdaad, we hebben het over Zwarte Woensdag. Vandaar, in het licht van 13 juni: enige nuttige wenken voor een geslaagde stembusgang.

Verkiezingsdag is ook vaderdag. Op 13 juni hebt u heel wat te doen. Kom dus met de kippen van stok om alsnog dassen, sterke drank en sigaren in te slaan voor vader en vervolgens de moeder aller verkiezingen de haar verschuldigde eer te bewijzen.

Denk eerst goed na. Een Tadzjieks spreekwoord zegt: voorzichtigheid is de moeder van het eiermandje.

Vergeet uw identiteitskaart niet. Sommige medeburgers bezitten nog altijd geen stemrecht; voor één keer zullen zij hun identiteitskaart niét moeten tonen.

Wees tactvol. Een Tsjiluba-spreekwoord zegt: men zal een gegeven ei niet in de dooier kijken.

Laat uw huisdier thuis. In het stemlokaal is het al druk genoeg, zonder dat men ook nog eens het gezondheidscertificaat van uw Max en de herkomst van de ingrediënten in zijn blik Chappi moet controleren. Wie kiest voor een mol, moet achteraf niet klagen dat zijn tuin om zeep wordt geholpen.

Laat u niet misleiden. Een Mongools spreekwoord zegt: alleen windeieren drijven boven.

Zorg voor aangepaste kledij. Met bokshandschoenen aan kan u niet goed mikken met het stempotlood. Een ijzeren vuist, zelfs gehuld in een fluwelen handschoen, kan voor onaangename stroomstoten zorgen bij het elektronisch stemmen. Ook in het stemlokaal verstoren joggingpakken in fluokleuren de esthetische harmonie.

Wees op alles voorbereid. Een spreekwoord uit Deinze zegt: de wegen van het kippenvoer zijn ondoorgrondelijk.

Lik niet aan het potlood. Indien u het toch wenst te doen, controleer eerst de ingrediëntenlijst ervan om te zien of er niet meer dan 2 procent eierproducten in verwerkt zitten. Lik er zeker niet aan als u elektronisch gaat stemmen. De computerstift kan u anders een lelijke schok bezorgen – en voor een schok kan u beter tot ’s avonds wachten, wanneer de uitslagen bekend raken.

Het volmaakte is onbereikbaar. Een spreekwoord van bij de Arumbaya-indianen zegt: wie waard is wat hij eet, is waard dat hij stemt.

Laat u niet uit de rekken verwijderen. Onze grootvaders hebben zich nog laten doodschieten om het stemrecht te verwerven. Zorg ervoor dat u nog kennis kan maken met de dochter van de moeder aller verkiezingen.

Hang het zwijn niet uit. Een Fins spreekwoord zegt: als de vetsmelter de passie preekt, boer, let op uw kippen.

Vouw uw stembrief niet tot een vlieger. U zou zich gedragen als een kiezer zonder kop, net nu de laatste twee ministers met deze eigenschap hun ontslag hebben gegeven. Om een stemcomputer in de gewenste vorm te kunnen vouwen, moet u trouwens al een John Massis zijn.

Wees vooruitziend. Een Sioux-spreekwoord zegt: het ei gaat zo lang te water tot het uit de handel wordt genomen.

Let op voor het kalkei. Op datgene wat er aantrekkelijk uitziet, kan u zich de tanden stukbijten. Een tip: op uw stembrief staat maar één lijst met besmette producten.

Safety first. Een Oezbeeks spreekwoord zegt: wie een ei breekt, moet op de schalen zitten.

Marc Reynebeau

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content