De Iraanse ambassadeur bij het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie in Wenen, Ali Asghar Soltanieh, over de jongste beschuldigingen tegen het nu-cleaire programma van Teheran.

© Der Spiegel

Uw regering maakte vorige week bekend dat ze haar voorraad laag verrijkt uranium niet naar het buitenland zal overbrengen voor verdere verrijking. Iran schendt op die manier de afspraken die begin oktober in Genève gemaakt zijn.

ali asghar soltanieh: Hoe komt u daarbij? Wij hebben in Genève uitgelegd dat we tot 20 procent verrijkt uranium nodig hebben voor onze kernreactor in Teheran, die medische isotopen produceert voor 200 ziekenhuizen. Over de bevoorrading van die reactor zijn we nog altijd bereid te praten.

Het Westen vertrouwt u niet.

soltanieh: Dat is mogelijk, maar de verrijking van uranium voor civiele doeleinden is ons goed recht. En alles gebeurt onder toezicht van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie. Wij hebben niets te verbergen.

Waarom heeft Iran dan een verrijkingsinstallatie gebouwd diep in de buik van een berg? Nucleaire experts zien daarin een aanwijzing dat Iran heimelijk aan de ontwikkeling van kernwapens werkt.

soltanieh: Dat wij voor de bouw van de verrijkingsinstallatie in de buurt van Qom een beveiligde plek hebben gekozen, is het gevolg van de voortdurende dreigementen aan ons adres. Internationale experts hebben de fabriek intussen geïnspecteerd: er zijn nog geen centrifuges geïnstalleerd en er ligt ook geen nucleair materiaal opgeslagen. Maar als we aangevallen zouden worden, kunnen we daar de verrijking van uranium voortzetten, zodat ons nucleair programma niet onderbroken wordt.

De Israëli’s, die zich bijzonder bedreigd voelen, zouden wel eens tot militaire actie kunnen besluiten als Teheran niet inbindt. De Amerikaanse president Barack Obama dreigt met nieuwe sancties, zelfs China en Rusland beginnen hun geduld te verliezen.

soltanieh: Houd toch eens op met ons te bedreigen! Wij zullen ons nucleair programma nooit opgeven. En als het buitenland ons niet wil helpen om ons laag verrijkt uranium verder te verrijken en te transformeren tot splijtstofstaven, zullen we dat desnoods zelf doen. Wij hebben dat materiaal nodig voor de bestraling van kankerpatiënten in onze ziekenhuizen. Het is voor ons dus letterlijk van levensbelang.

© Der Spiegel

‘Rusland is nu absoluut een criminele staat.’

Bill Browder, ceo van de Britse investeringsgroep Hermitage Capital, reageert op de dood van zijn advocaat Sergei Magnitsky, die al een jaar zonder aanklacht in een Russische cel zat.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content