Hubert van Humbeeck

Als Pieter De Crem secretaris-generaal van de NAVO wil worden, heeft hij een geduchte concurrent. Duitse bronnen schuiven nadrukkelijk hun minister van Defensie, Thomas de Maizière, naar voor.

Naarmate het verkiezingsjaar 2014 dichterbij komt, stijgt niet alleen in België de koorts. Er moeten halverwege volgend jaar ook zo veel belangrijke internationale functies worden ingevuld dat elke Europese hoofdstad wel een kandidaat heeft. Er moet een nieuwe Europese Commissie worden samengesteld, met vanzelfsprekend een nieuwe voorzitter. Herman van Rompuy zwaait af als voorzitter van de Europese Raad en er moet een opvolger worden gevonden voor Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger voor het Buitenlandse en het Veiligheidsbeleid van de Europese Unie.

Bovendien moet de NAVO een nieuwe secretaris-generaal krijgen. Het mandaat van de Deen Anders Fogh Rasmussen werd al met twaalf maanden verlengd – meer zit er voor hem niet in. Zoals de traditie wil, is de secretaris-generaal van het bondgenootschap een Europeaan, terwijl de ‘supreme allied commander europe’ (saceur) – de opperbevelhebber van de NAVO – een Amerikaanse generaal is. Dat is op dit moment luchtmachtgeneraal Philip Breedlove.

De speculatie over de opvolging van Rasmussen is voor ons interessant, omdat enkele maanden geleden al nadrukkelijk de naam van Pieter De Crem voor de baan naar voor werd geschoven. De minister van Defensie ontkende toen uiteraard dat hij kandidaat is, maar het was hem alvast niet onwelgevallig dat zijn naam tot in hoge diplomatieke kringen werd genoemd. Maar volgens het Duitse weekblad Der Spiegel heeft hij er nu een geduchte concurrent bij. Het blad weet dat de christendemocratische politicus Thomas de Maizière, als minister van Defensie een collega van De Crem, overweegt om zich na de Duitse parlementsverkiezingen in september officieel kandidaat te stellen voor de functie in Evere.

Der Spiegel gaat ervan uit dat De Maizière in dat geval meteen de belangrijkste kandidaat wordt om Rasmussen op te volgen. Volgens het blad vinden de Amerikanen – die uiteindelijk beslissen – de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radoslaw Sikorski niet geschikt. De gewezen Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini wordt te veel gezien als een man van voormalig premier Silvio Berlusconi om nog kans te maken.

De Duitsers beschouwen Pieter De Crem wél als een ernstige concurrent voor De Maizière, vooral omdat hij met zijn lange staat van dienst als minister van Defensie zo goed thuis is in de wereld van de NAVO. Toch gelooft Der Spiegel niet dat hij een kans maakt tegen de Duitse kandidaat. Die zou ook zwaarder wegen omdat Duitsland, na de VS, financieel het meeste bijdraagt aan de NAVO. Als Thomas de Maizière het haalt, wordt hij niet de eerste Duitse secretaris-generaal van de alliantie. Dat was zijn partijgenoot Manfred Wörner, die de NAVO leidde van 1988 tot 1994, toen hij in Brussel stierf aan de gevolgen van kanker. Wörner werd toen opgevolgd door de Vlaamse sociaaldemocraat Willy Claes.

Hubert van Humbeeck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content