De voorsprong van kwantumcomputers op supercomputers is wellicht kleiner dan gedacht.

In de informaticawereld is een race aan de gang tussen kwantumcomputers en supercomputers. Terwijl supercomputers de krachtigste versies van klassieke computers zijn, draaien kwantumcomputers op een compleet nieuw systeem waar nog volop aan wordt gesleuteld. Hun ontwerpers gaan ervan uit dat het veel perfomanter zal zijn dan dat van klassieke computers.

Zo beweren kwantumadepten dat een kwantumcomputer er 200 seconden over zou doen om het traject te voorspellen van een stroom lichtdeeltjes die langs honderd stralingsbrekers moet passeren. De krachtigste supercomputer zou daar volgens hen 600 miljoen jaar voor nodig hebben. Het zou dus niet veel zin hebben om verder in te zetten op de huidige computers.

Maar in Science Advances kon computerexpert Thomas Van Vaerenbergh met zijn collega’s van het bedrijf Hewlett Packard aantonen dat ze met een supercomputer hetzelfde probleem in 73 dagen opgelost kregen. De voorsprong van kwantumcomputers op supercomputers zou dus kleiner zijn dan gedacht.

Omdat kwantumcomputers zo performant zullen zijn, hebben ze een nieuw encryptiesysteem nodig om gegevens te beschermen. Er zijn drie algoritmes die daarbij kans maken om te dienen als standaardbeveiliging van informatie. In New Scientist vertelt informaticus Ward Beullens, werkzaam bij IBM, dat hij amper 53 uur op een gewone laptop nodig had om een van de drie algoritmes te kraken. Dat valt dus al af als kandidaat voor het nieuwe beveiligingssysteem.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content