Luc Baltussen
Luc Baltussen Luc Baltussen is redacteur bij Knack.

Een meerderheidsbelang in zeewindpark Eldepasco maakt van distributiegroep Colruyt een volwassen speler in de Belgische elektriciteitsproductie.

Als de overheid daar haar fiat voor geeft, neemt de groep Colruyt de aandelen van Electrawinds in het zeewindpark Eldepasco over. Die overname zou twee dingen tegelijk duidelijk maken. Ten eerste, dat Colruyt vastbesloten is om een belangrijke speler op het terrein van de groene energie te worden (zelfs als beleggers zich daar vragen over stellen). Ten tweede, dat het bedrijf bereid is risico te nemen om de technologische bakens op het vlak van groene energie te verleggen. Colruyt en Aspiravi (de laatste twee overblijvers van de oorspronkelijke vier partners van Eldepasco) koesteren kennelijk minder twijfels over de praktijkervaring die de Deense windmolenbouwer Vestas zou kunnen voorleggen.

Het is de eerste keer dat Colruyt de hoofdrol zou gaan spelen in een offshore windpark van deze omvang. De distributiegroep bezit ook al een kwart van Belwind, het grootste windmolenpark voor de Belgische kust, dat eind vorig jaar in werking trad. Belwind is goed voor 165 megawatt of het verbruiksequivalent van 150.000 gezinnen. Eldepasco mikt op een capaciteit van 216 megawatt.

Behalve in zeewindparken is Colruyt ook geïnteresseerd in projecten te land. Samen met NPG Energy (van André Jurres) dingt Colruyt mee naar de concessie voor een windmolenpark op de Antwerpse linkeroever, dat met 150 tot 190 megawatt het grootste park op Belgisch grondgebied zou worden. Vorige week nog beslisten de Antwerpse havenautoriteiten dat het consortium rond Colruyt tot de vijf kandidaten behoort die een gedetailleerde offerte zullen mogen indienen.

Colruyt is een pionier op het gebied van groene energie. In Halle bouwde de groep tien jaar geleden al een eerste windturbine. Naar eigen zeggen heeft de groep Colruyt de voorbije jaren 60 tot 70 miljoen euro geïnvesteerd in windparken, zonnedaken en installaties voor het verwekken van energie uit biomassa. In eerste instantie wil de distributeur met al die investeringen de eigen elektriciteitsbehoeften van de groep dekken. Dat doel zou volgend jaar al bereikt worden. De financiële directie van de groep zegt vooruit te willen lopen op een politieke evolutie die vandaag nog subsidies over heeft voor wie groene energie gebruikt, maar later ongetwijfeld extra belastingen zal opleggen aan wie dat níét doet.

Maar stilaan lijkt het erop dat Colruyt als energieproducent de smaak te pakken heeft en ook hier een gat in de markt ziet. Bij de beleggers bestaat op dat vlak toch een zeker wantrouwen. Toen het Belwindpark in december (na een bijzonder korte bouwperiode) van start kon gaan, moest uitgerekend het Colruytaandeel wat gas terugnemen.

Luc Baltussen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content