1989

26 april. Het Hof van Beroep in Bergen veroordeelt Marc Dutroux (32) tot 13 jaar en 6 maanden celstraf wegens de ontvoering en de verkrachting van een meisje van negentien, twee meisjes van achttien, een meisje van vijftien en een meisje van twaalf; én wegens sadistische geweldplegingen op een bejaarde vrouw.

Zijn echtgenote Michèle Martin (29) wordt veroordeeld tot 5 jaar cel.

Begin 1992 komen beiden vervroegd vrij.

1992

5 augustus. In Elsene (Brussel) verdwijnt Loubna Benaïssa (9). Haar stoffelijk overschot wordt op 5 maart 1997 in de buurt teruggevonden in de garage van de moordenaar, Patrick Derochette (33). Die was al in juni 1984 geïnterneerd na het plegen van gewelddadige zedenfeiten op jongetjes van negen, elf en twaalf. Hij werd toen evenwel na twee maanden vrijgelaten op proef. Derochette zal opnieuw worden geïnterneerd.

1993

21 oktober. Een informant signaleert aan een rijkswachter dat Dutroux zijn kelders aan de Jules Destréestraat in Marchienne-au-Pont verbouwt om er, naar eigen zeggen, kinderen te verbergen tot ze naar het buitenland worden overgebracht. Huiszoekingen bevestigen de verbouwingen, maar er wordt niets onwettigs vastgesteld.

1995

24 juni 1995. In Grâce-Hollogne (Luik) worden Julie Lejeune (8) en Mélissa Russo (8) ontvoerd.

23 augustus. In Oostende worden An Marchal (17) en Eefje Lambrecks (19) ontvoerd.

5 november. In Jumet ontvoeren Marc Dutroux en zijn kompaan, Bernard Weinstein, twee volwassen jongens en een meisje. Zij kunnen ontsnappen.

22 november. In Obaix wordt een jong meisje ontvoerd, verkracht en bijna de keel overgesneden. Later worden Dutroux en de zijnen ook hiervan verdacht.

6 december. Dutroux wordt aangehouden voor de ontvoeringen op 5 november in Jumet.

13 december. Dutroux’ vijf huizen worden doorzocht. Ook dat aan de Philippevillestraat in Marcinelle. Daar worden heel even kinderstemmen gehoord.

1996

20 maart. Dutroux wordt voorlopig vrijgelaten.

28 mei. In Doornik wordt Sabine Dardenne (12) ontvoerd.

9 augustus. In Bertrix wordt Laetitia Delhez (14) ontvoerd.

12 augustus. Marc Dutroux, Michèle Martin en zijn andere kompaan, Michel Lelièvre, worden aangehouden.

15 augustus. Dutroux legt zijn eerste bekentenissen af. Op zijn aanwijzingen worden Sabine en Laetitia in Marcinelle levend bevrijd.

16 augustus. Michel “Jean-Michel” Nihoul en Annie Bouty worden aangehouden.

17 augustus. In Dutroux’ tuin in Sars-la-Buissière worden de stoffelijke resten opgegraven van Julie en Mélissa, alsook die van Bernard Weinstein.

21 augustus. Michael Diakostavrianos, bijgenaamd “le Grec”, wordt aangehouden wegens bendevorming. Ook andere nevenfiguren worden opgepakt.

22 augustus. Julie en Mélissa worden begraven.

25 augustus. Georges Zicot, hoofdinspecteur van de gerechtelijke politie bij het parket in Charleroi, wordt aangehouden in verband met autozwendel, en met hem een reeks verdachten.

3 september. Bij de woning van Weinstein in Jumet worden de stoffelijke resten van An en Eefje opgegraven.

4 september. Annie Bouty wordt andermaal opgepakt en op haar beurt door onderzoeksrechter Jean-Marc Connerotte aangehouden wegens bendevorming. De raadkamer zal haar op 22 oktober vrijlaten, procureur des konings Michel Bourlet tekent dit keer geen beroep aan.

Intussen laten procureur Bourlet en onderzoeksrechter Connerotte de Brusselse rijkswachtadjudant Patriek De Baets en zijn team de zogeheten X-getuigen ondervragen. Zij situeren Dutroux, Nihoul en consorten in een netwerk van hooggeplaatste en beschermde kinderbeulen.

14 oktober. Het Hof van Cassatie velt het zogeheten “spaghetti-arrest” en onttrekt het gerechtelijk onderzoek naar de misdrijven van Dutroux en de zijnen aan onderzoeksrechter Connerotte. Hij wordt vervangen door onderzoeksrechter Jacques Langlois. Procureur Bourlet, die ook aanwezig was op het spaghettifeestje met Sabine en Laetitia, blijft in het onderzoek.

18 oktober. Koning Albert II spreekt van “een nationale tragedie” en vindt dat “de beoogde verandering dan ook moet gericht zijn op een aandachtige beluistering van de families van de slachtoffers…”.

20 oktober. In Brussel lopen naar schatting 300.000 mensen mee in de Witte Mars. De affaire-Dutroux is intussen zo uitgedijd dat het almaar moeilijker wordt het gerechtelijk onderzoek tot zijn ware proporties terug te brengen.

Frank De Moor

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content