Jan Delvaux
Jan Delvaux Belpopkenner

Bij de Red Hot Chili Peppers hebben ze Jezus als gitarist ingehaald. Of toch iemand die daar sterk op lijkt. Hij heet John Frusciante en heeft de meest schrijnende junkieplaat sinds de verwildering van de zeden gemaakt. “Niandra lades and usually just a T-shirt” wekt krullende tenen of een ontzaglijke ontroering op. Maar nooit iets wat daartussen ligt. Frusciante was het merg van de Peppers tijdens de absolute hoogdagen van “Bloodsugarsexmagik” (1991), maar kwam even later de man met de heroïne tegen. Op dat moment belandde ook de groep in een vrije val. Tot overmaat van ramp waren het net de kneusjes van meidengroep All Saints die kwamen bewijzen dat de superhit “Under the bridge” een evergreen is.

De verloren en afgekickte zoon kreeg vorig jaar de rol van reddingsboei toebemeten. Veel te laat om het schip weer vlot te krijgen. Wie de nachtelijke Woodstockmarathon heeft uitgezeten, weet dat de heren nog altijd het een en ander vermogen. De krachtcentrale laadt zich sneller op tot haar maximale rendement dan ooit tevoren, bassist Flea blijft een toeristische bezienswaardigheid en zanger Anthony Kiedis is almaar beter bij zijn strottenhoofd. Professioneel en matuur entertainment, dat wel, maar het rust op verbleekte lauweren.

“Californication” is het album dat meteen op “Bloodsugarsexmagik” had moeten volgen. In 1992 was het ongetwijfeld met luide trom ingehaald. Nu klinkt het al ver voorbij de uiterste bewaardatum. Niets sprankelt, niets straalt goesting uit. Alleen de gitaarfriemels van Frusciante smeken om iets nieuws en anders wat jaren kan meegaan. Dat komt er ongetwijfeld nooit meer.

De Red Hot Chili Peppers geven overduidelijk aan dat ze willen consolideren wat was. Het veilige pad van de nostalgie dat ook Pink Floyd bewandelt. Waarom nog avonturieren als je slapend rijk kan worden, als jukebox voor een stilaan vergrijzende achterban die af en toe vroeger nog eens wil beleven?

“Californication” is honderd procent vroeger en fungeert in dezelfde strategische benadering als een dienstmededeling voor nakende concerten. De eerste resultaten: “Californication” kwam op nummer zes binnen in de nationale hitparade. Missie volbracht!

Red Hot Chili Peppers, “Californication” (9362-47386-2/Warner). Red Hot Chili Peppers sluiten op vrijdag 27 augustus de eerste dag van Pukkelpop (Hasselt) af. Inlichtingen: 011/40.22.67 en www.pukkelpop.be.

Jan Delvaux

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content