Charlotte Van Brabander

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zet uw spaargeld aan het werk en ga beleggen. Dat is het advies van gewezen pokerspeelster Charlotte Van Brabander (32). Ze schreef er een boek over.

U bent een aanhanger geworden van de zogenaamde Fire-beweging, die uit de VS komt overgewaaid?

Charlotte Van Brabander: Fire staat voor Financial Independence, Retire Early. En de ondertitel van mijn boek is: ‘Hoe op jonge leeftijd stoppen met werken’. Niet dat ik daar nu al mee bezig ben, integendeel, maar het sluit wel aan bij mijn kijk op geld.

En die is?

Van Brabander: Je moet geld zo rationeel mogelijk bekijken. Geld is belangrijk, maar het mag je leven niet beheersen. Dat betekent bijvoorbeeld dat je als jongere niet te snel een huis moet kopen, omdat je denkt dat het een goede investering is. Nee, het is beter om eerst een woning te huren en het geld dat je zo bespaart te beleggen op de beurs. Dat is op langere termijn beter voor je financieel vermogen én je welzijn.

Bent u daarom ook beginnen te pokeren?

Van Brabander: Ik heb er inderdaad mijn financiële mogelijkheden flink mee kunnen vergroten. Ik was een van de eerste vrouwelijke pokerspelers in ons land en kreeg zelfs de kans om prof te worden. Ik heb pokeren altijd gecombineerd met mijn studies. Zo heb ik twee masters behaald: in de criminologie en in bestuurskunde en publiek management.

U hebt ondertussen een eigen bedrijf, Charlie, dat zich toelegt op onlinecursussen in pokeren én beleggen.

Van Brabander: Er zijn verbanden tussen de twee, zoals het bannen van emoties. Tijdens de lockdown hebben heel veel jongeren de beurs ontdekt, maar ik stel vast dat ze te impulsief zijn en te grote risico’s nemen. Risico’s zijn goed, maar tijdens mijn cursussen leren ze bijvoorbeeld ook hoe ze een aandeel moeten analyseren.

U vindt zelfs dat werkgevers hun werknemers moeten leren wat ze met hun loon moeten doen?

Van Brabander: Ik ben consultant bij SD Worx en help kmo’s bij het opstellen van hun loonbeleid. Die bedrijven zouden hun werknemers ook beter bijstaan om de juiste money mindset te vinden. Hoe ze moeten omgaan met dat zuurverdiende loon. Hoe ze zich kunnen beschermen tegen inflatie en ja, ook hoe ze hun salaris aan het werk moeten zetten.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content