Han Renard
Han Renard Han Renard is redacteur bij Knack

De inwoners van Namen wijzen de ambitieuze plannen van hun burgemeester af. Al geeft Maxime Prévot (CDH) zich nog niet gewonnen.

Maxime Prévot (CDH) geldt als een talentvolle politicus. De onbetwiste kampioen van de voorkeurstemmen is viceminister-president en minister van Openbare Werken in de Waalse regering. Sinds 2012 is ‘Max’ ook burgemeester van Namen, de hoofdstad van Wallonië. Eigenlijk valt dat burgemeesterschap niet te cumuleren met een ministerspost. En dus heeft Prévot in 2014 zijn bevoegdheden afgestaan aan schepen en locoburgemeester Anne Barzin (MR). Op papier althans, want in de praktijk heeft Namen maar één echte burgemeester, en dat zal iedereen geweten hebben. Er kan geen belangrijke vergadering in de stad plaatsvinden of ‘Max’ zet zijn ministerspet tijdelijk af om de zaak in de gewenste banen te leiden. Prévot is op dat vlak geen uitzondering in de Waalse regering: Waals minister-president Paul

Magnette (PS) heeft in ‘zijn’ Charleroi ook overal een vinger in de pap.

Maar ook superburgemeesters hebben het soms zwaar. Een bewonerscollectief liet Prévot twee weken geleden een blauwtje oplopen. Het stadsbestuur wil een groot winkelcentrum op een plek waar nu een pleintje met bomen is. Tot ergernis van de dames en heren in het stadhuis wisten buurtbewoners de nodige twaalfduizend handtekeningen te verzamelen om een volksraadpleging af te dwingen. De uitslag van zulke plaatselijke volksraadplegingen is weliswaar niet bindend, maar politici die inspraak hoog in het vaandel dragen, kunnen het zich niet veroorloven om er helemaal geen rekening mee te houden.

De inwoners van Namen mochten zich uitspreken over drie vragen. Willen ze een winkelcentrum buiten de stad, met alle gevolgen van dien voor de handelaars in het oude centrum? Of toch liever een nieuw complex nabij dat oude centrum? Of beter nog, zoals het stadsbestuur verkiest, nabij het Leopoldplein, waar dan wel wat oude bomen tegen de vlakte moeten? Ongeveer twintigduizend Namurois kwamen opdagen, een op de vijf stemgerechtigden, en het verdict luidde driewerf nee: de inwoners willen gewoon van geen nieuw winkelcentrum weten. Plaatselijke waarnemers waren het erover eens: een ongeziene persoonlijke afgang voor de burgemeester.

Ondanks dat gezichtsverlies geeft Prévot zich niet gewonnen.

Er is een comité opgericht dat de plannen voor het winkelcentrum enigszins moet aanpassen aan de verzuchtingen van de buurtbewoners. Maar de ambitieuze burgemeester-minister is vastbesloten zijn stempel te drukken op Namen en de wat ingedommelde Waalse hoofdstad een nieuw elan te geven. Of zijn inwoners dat nu leuk vinden of niet.

Han Renard

Burgemeester Prévot wil in Namen overal een vinger in de pap hebben. Of de inwoners dat nu leuk vinden of niet.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content