Breaking News

ERIC GOENS Geen plaats meer in het uitzendschema. © IMAGE GLOBE
Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

En toen werd Het Nieuws ook even letterlijk het nieuws. Vorige week maakte de Vlaamse Media Maatschappij in een persbericht bekend dat de samenwerking met directeur informatie Eric Goens (42) met onmiddellijke ingang beëindigd werd. Tien jaar nadat de journalist zijn intrede had gemaakt bij de VMMa als hoofdredacteur van het actuamagazine Telefacts leidde ‘een verschil in visie’ – zoals het geformuleerd werd in het persbericht – tot de plotselinge breuk.

De creatieve meningsverschillen draaiden deels rond het programma waarvoor Goens destijds door de VMMa werd ingelijfd. De directeur informatie wou Telefacts, een van de oudste programma’s in de VTM-stal, een nieuw leven geven én extra kijkers bezorgen door het een stuk vroeger in de avond uit te zenden, naar het voorbeeld van Koppen, de tegenhanger op Eén. Ook het laatavondjournaal van VTM – dat in de praktijk meestal veeleer een nachtbulletin is – moest een beter uur krijgen, en Goens wou een extra duidingsmagazine lanceren in het weekend. De strubbelingen over de plaats van de nieuwsprogramma’s in het uitzendschema gaan al enkele jaren mee, maar ditmaal moest Goens niet alleen bakzeil halen, maar ook het veld ruimen.

Het probleem is ook dat het vlaggenschip van de nieuwsdienst, Het Nieuws om zeven uur, het de laatste tijd moeilijk heeft in de concurrentiestrijd met Het Journaal op Eén. Nadat Goens in 2003 van Telefacts was overgestapt naar Het Nieuws, zette hij samen met nieuwsanker en medehoofdredacteur Stef Wauters een grote vernieuwingsoperatie op het getouw. Die wierp haar vruchten af, want tegen de zomer van 2005 bereikte het VTM-nieuws evenveel kijkers als dat van de VRT, en in 2006 haalde het zelfs vaak de bovenhand. Sindsdien is Het Nieuws echter ter plaatse blijven trappelen, terwijl Het Journaal steeds meer mensen aan zich kon binden.

Een ingrijpende facelift begin 2011, met onder meer een nieuw decor en de komst van experts als Paul D’Hoore en Pol Van Den Driessche, moest het tij keren maar leverde tot nog toe weinig resultaat op. De dag voor het bericht over het ontslag haalde Het Nieuws niet eens de helft van het aantal kijkers van de concurrent. Volgens de VMMa hebben de tegenvallende cijfers geen rol gespeeld in de breuk, maar ze zullen de aanslepende problemen tussen de nieuwsdienst en de programmadirectie in elk geval niet vereenvoudigd hebben. Zeker niet nu de zenuwen in het medialandschap na de overname van VT4 en VijfTv door De Vijver extra gespannen staan, en de naam van Goens door zijn verleden bij het Woestijnvistijdschrift Bonanza vaak aan die van Wouter Vandenhaute gekoppeld werd.

Goens wordt voorlopig opgevolgd door Nicholas Lataire, tot voor kort operationeel hoofdredacteur bij Het Nieuws.

Stefaan Werbrouck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content