Drie westerlingen, onder wie een Belg, zijn in Saudi-Arabië beschuldigd van moord. Ze hebben dat ook in het openbaar toegegeven.

We hebben het allemaal kunnen zien: de Canadees William Sampson, de Brit Alexander Mitchell en de Belg Raf Schijvens gaven op de Saudische televisie toe dat ze verantwoordelijk zijn voor twee aanslagen. Bij die aanslagen vielen één dode – de Brit Christopher Rodway – en vier gewonden: allemaal westerlingen. De drie bommenleggers gaven ook toe dat ze ‘in opdracht handelden’, maar de opdrachtgever werd niet genoemd.

In Saudi-Arabië zijn alcohol, drugs en porno verboden. Maar het is een publiek geheim dat alles te krijgen is als je maar geld en connecties hebt. Drugs worden vanuit Nigeria en Pakistan gesmokkeld, alcohol komt binnen via de ‘diplomatieke valies’, maar ook door smokkel vanuit de buurlanden waar alcohol vrij te verkrijgen is. Verder wordt de bar door middel van huisvlijt aangevuld. Alcohol wordt meestal op vrijdag geleverd. Vrome moslims zitten dan immers in de moskee en voor de westerlingen breekt het weekend aan. Natuurlijk kan die smokkel stil worden gelegd, maar zoals een ambtenaar uit de Verenigde Arabische Emiraten ons ooit antwoordde: ‘As far as we are concerned, smuggling is business.’

Officieel drinkt een Saudi geen alcohol, maar diplomaten weten maar al te goed dat de Saudische high society graag op besloten westerse feestjes wordt uitgenodigd. Die vinden plaats in de ommuurde en bewaakte enclaves waar westerlingen wonen. Daar zijn zelfs – illegale – bars en pubs. Hooggeplaatste Saudi’s knijpen een oogje dicht in ruil voor een deel van de winst. En die is hoog.

In dat schemerland van feestjes draaiden ‘de drie westerlingen’ dus mee. De Brit was vroeger zelfs eigenaar van zo’n illegale pub, de Celtic Corner, die hij vorig jaar uitgerekend aan Rodway had verkocht. Daarmee was voor de Saudi’s de zaak rond: de bommen hadden met afrekeningen binnen het decadente milieu van westerse alcoholhandelaars te maken. Maar is dat het hele verhaal?

OPPOSITIE ONBEKEND

De beide aanslagen dateren van november vorig jaar. Daarbij vallen toch een paar dingen op. De Saudi’s haalden Britse experts naar hun land en die drukten de vrees uit dat het om ‘politieke’ aanslagen tegen westerlingen ging. Dat kan kloppen, want ook na de arrestatie van de drie gingen de aanslagen door. Telkens tegen westerlingen gericht, telkens op plaatsen waar de lokale bevolking amper komt. Vandaar dat Londen zelfs een officieel bericht verspreidde dat westerlingen op hun hoede moesten zijn. Terwijl experts erop wijzen dat de aanslagen begonnen nadat het Palestijnse probleem weer opflakkerde.

De Saudi’s zelf pakten trouwens vijftig politieke dissidenten op, maar hielden de stelling van de maffiose westerlingen in het openbaar aan. Vandaar dat de drie voor de televisiecamera’s gebracht werden terwijl de politieke oppositie officieel buiten beeld bleef. En die is er nochtans. Maar dat is een nog veel groter geheim.

De aanslagen bewijzen volgens experts dat het gaat om kleine en slecht bewapende groepjes. Zij zouden hun inspiratie bij de naar Afghanistan uitgeweken Saudische miljardair Osama bin Laden halen, maar niet de middelen hebben zoals hij om hele ambassades de lucht in te blazen.

Van Saudische dissidenten kreeg de Britse krant The Observer meer nieuws. Volgens hen werd de aanslag van 10 januari door de oppositie opgeëist en werd er met meer aanslagen gedreigd. Aanslagen bedoeld om alle westerlingen te verjagen uit het land dat de meest heilige islamitische plaatsen binnen zijn grenzen houdt. Vrome moslims leggen de schuld bij de koninklijke familie die de westerlingen naar het land heeft gehaald.

Daarbij wordt wel vergeten dat het hele land op de westerse expertise draait. Er werken zo’n driehonderdduizend westerlingen in Saudi-Arabië, zowel in ziekenhuizen als in de militaire industrie. Als die wegtrekken, wordt het land in een nooit geziene economische chaos gestort, terwijl meteen een bijzonder lucratieve westerse markt wegvalt. Misschien daarom lijken de betrokken landen niet van plan om de Saudi’s het vuur aan de schenen te leggen en een ernstig onderzoek te eisen. Voorlopig houdt iedereen het dus op drie westerse ongelovigen die hun rivalen naar het leven staan. De rest is ‘stille diplomatie’.

M.V.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content