Botanicus Piet Stoffelen van de Plantentuin in Meise heeft al negen nieuwe koffiesoorten voor de wetenschap beschreven – er zijn wereldwijd 111 soorten bekend. Onlangs rapporteerde hij met twee collega’s in het vakblad Adansonia de ontdekking van een nieuwe soort uit het zuidwesten van het Afrikaanse Kameroen – dat is een hotspot voor koffieplantendiversiteit.

Helaas is de kans reëel dat de soort al uitgestorven is in het wild, wat minder uitzonderlijk is dan het lijkt: liefst 60 procent van de wilde koffiesoorten is met uitsterven bedreigd als gevolg van de klimaatverandering en de vernietiging van hun natuurlijke leefmilieu. De nieuwe soort werd beschreven op basis van haar aanwezigheid in plantencollecties, zoals in Meise. Ze valt vooral op door haar zwarte en zeer vlezige vruchten.

In Proceedings of the National Academy of Sciences schrijven andere onderzoekers dat vogels en bijen een belangrijke rol spelen in het bevorderen van de bonenproductie van koffieplanten, zeker wanneer ze het samen doen. Dan hebben koffieplanten een kwart meer bevruchte bloemen en zijn hun vruchten gemiddeld 6 procent zwaarder. Bijen verzekeren bevruchting, vogels liquideren koffieparasieten. Zonder hun inbreng zou de koffieproductie wereldwijd een kwart lager zijn dan nu het geval is.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content