De gsm zal niet rusten vooraleer hij de volledige multimediamarkt heeft veroverd. Wie hem als een telefoon ziet, heeft het niet begrepen.

Er was eens een gsm die alleen diende om te bellen. Nog niet zo lang geleden, eigenlijk. Al dateert hij strikt genomen wel van de vorige eeuw, zelfs van het vorige millennium. In ieder geval, het was een ander tijdperk. De gsm die vandaag in de winkels ligt, bestond zeven jaar geleden enkel in de verbeelding van multimediafreaks. De technologische mogelijkheden en de creatieve concepten evolueren zo snel, dat niemand kan zeggen hoe de gsm er in pakweg 2012 zal uitzien. Het feit dat meer dan de helft van de mobiele bellers in de wereld vandaag over een multimedia-gsm beschikt, wijst erop dat de vooruitgang wel wordt gesmaakt.

Niettemin gaat het voor een groot deel van die bellers een beetje te snel, zo mag blijken uit een internationale gsm-studie door het consultancybureau AT Kearney. Volgens de studie zegt vijftien procent van de multimedia-gsm’ers geen belangstelling te hebben voor moderne mobiele datadiensten. Slechts elf procent wil straks tv kijken via de gsm. Nokia werpt tegen dat in 2015 alle gsm-toestellen een ingebouwde tv-ontvanger zullen hebben. Om het enthousiasme van de consument alvast aan te wakkeren, pakt de Finse producent volgend jaar uit met de Nokia N92, een smartphone met tv-ontvanger en breed beeldscherm. Mogelijk wordt het niets. Mogelijk wordt het wél iets als tv-omroepen beslissen om livebeelden van voetbalwedstrijden tegen een zacht prijsje aan te bieden op de gsm. Moeilijk te zeggen.

Camphone

Hoewel haast niemand nog een gsm koopt zonder ingebouwde camera, blijken slechts weinigen die camera daadwerkelijk te gebruiken. Na enkele foto’s van hun hond en hun levensgezel, die ze bewaren als screensaver, houden veel mobiele bellers het kieken voor bekeken. Mogelijk omdat hun drang tot fotograferen bij nader inzien toch niet zo groot is als gedacht. Mogelijk omdat ze ontmoedigd zijn door de povere afdrukken. Opnieuw: moeilijk te zeggen. De gemiddelde nieuwe camphone is uitgerust met een 1,3-megapixelcamera, die fraaie beelden op het computerscherm laat zien, maar tekortschiet voor mooie afdrukken op papier. Als de beeldresolutie kan worden opgekrikt tot 3 of 4 megapixel, wat slechts een kwestie van tijd is, mogen die afdrukken geen probleem meer vormen. Met de 2-megapixelcamera in het huidige topgamma is het kantje boord: 2 miljoen beeldpunten volstaan voor een ingelijste foto, maar dan moeten ook de lens en de kleurenbalans goed zitten, wat in camphones zelden het geval is. En de levensnoodzakelijke optische zoom? Die past voorlopig nog niet in het gsm-chassis. De Sony Ericsson K750i (349 euro), de koploper in de 2 megapixel-klasse, is een voorbeeld voor de concurrentie: licht, snel, begaafd in beelden, handig in gebruik… Zijn belangrijkste belager is de Nokia N90 (689 euro), de eerste gsm met een ingebouwde lens van Carl Zeiss. De legende uit de fotografie haalt hier echter niet zijn verwachte niveau. Het fraaie uitklapbare display maakt veel goed. Het prijskaartje maakt dat weer ongedaan. De Samsung SGH-D600 (469 euro) scoort in alle technische proeven goed, maar verspeelt zijn kansen in de snelheidstest.

De gsm is uitgegroeid tot een mobiele multimediamachine waarin audio, video, internet, fotografie en telefonie op gelijke voet staan. De ex-telefoon zal niet rusten vooraleer hij de markt van de digitale fotografie, MP3-spelers, handcomputers én televisie heeft veroverd. De eerste markt die hij ingepalmd heeft, is die van de… wekkerradio. Een opwarmer? Een valse start? Wat maakt het uit? De gemiddelde gsm is zo geprogrammeerd dat hij niet rinkelt of trilt wanneer hij in de lader steekt, maar wél lawaai maakt als het tijd is om wakker te worden. Kortom, je kunt hem in de lader naast bed leggen zonder ongewenst gewekt te worden. De functionaliteiten en opties van de moderne gsm kennen geen grenzen: je kunt een gps-systeem installeren, videoclips opnemen, bellen zonder handen en zelfs zonder toetsen te gebruiken, muziekjes als beltoon installeren, muziekjes beluisteren via de ingebouwde MP3-speler… De Motorola ROKR E1 (350 euro) speelt muziek met behulp van de iTunes-muzieksoftware van Apple. Een vergiftigd geschenk, want de software doet het toestel zwaar vertragen. De Sony Ericsson W800i (469 euro) heeft een aparte bedieningsknop voor zijn MP3-speler, een Memory Stick met plaats voor 100 liedjes en een flight mode om muziek te beluisteren terwijl de gsm-functie is uitgeschakeld. Wie enkel wil bellen, heeft het makkelijk. Kies een tri-band-toestel om in het buitenland te kunnen bellen, kies een mooi toestel, vergelijk de levensduur van de batterij (spreektijd en stand-bystand) en betaal de juiste prijs. Nokia start vanaf 85 euro.

Bart Vandormael

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content