Beleggen in gehandicaptenzorg

Ouders willen hun spaarpot gebruiken om hun gehandicapte kind een zo goed mogelijk leven te geven. © BELGA
Ann Peuteman

Ouders van gehandicapten hebben een plan om zelf de wachtlijsten weg te werken.

‘Het is een oude droom van een aantal ouders om het spaargeld van onze kinderen te gebruiken voor de bouw van aangepaste woningen’, zegt Marc Van Gestel van de vzw Opvangtekort. Deze week komt een eerste fase van die droom uit met de oprichting van de coöperatieve vennootschap Inclusie Invest.

Marc Van Gestel: Het idee is ontstaan vanuit de bezorgdheid van sommige ouders over wat er met hun gehandicapte kind zal gebeuren als zij er zelf niet meer zijn. Want als zij overlijden, erft die zoon of dochter natuurlijk een deel van hun bezittingen. Meestal blijft dat geld dan op een bankrekening staan tot ook hun kind sterft. Veel ouders zouden die spaarpot veel liever gebruiken om hun kind een zo goed mogelijk leven te geven.’

Kunnen ze dan niet gewoon een schenking doen aan de instelling van hun zoon of dochter?

Van Gestel: Dat kan. Ik ken bijvoorbeeld mensen die het huis dat ze van hun ouders hebben geërfd aan de voorziening hebben geschonken waar hun kind verblijft. Maar wat als de directie dan na een paar jaar beslist dat zo’n meisje daar om de een of andere reden niet meer past? Dan zijn haar ouders natuurlijk wel hun huis kwijt. Op dat vlak is Inclusie Invest een veiligere optie.

Hoe werkt het precies?

Van Gestel: Wij willen middelen van ouders, voorzieningen en investeerders in een fonds verzamelen om er dan nieuwe residenties mee te bouwen. Want de wachtlijsten in de gehandicaptensector blijven toenemen. Op vrij korte termijn hopen we één of twee residenties te bouwen waar zo’n achttien mensen terechtkunnen. De bedoeling is om zo’n project op te starten op verzoek van een bestaande voorziening, die ook zelf met geld over de brug moet komen en investeerders moet aantrekken. Vandaag komen er bij de voorzieningen al veel schenkingen van sympathisanten binnen, maar via Inclusie Invest zullen die mensen aandelen in ruil krijgen. Zodra het gebouw er staat, moet de voorziening huur betalen. Na aftrek van de kosten zouden we onze aandeelhouders dan een dividend moeten kunnen uitkeren dat vergelijkbaar is met wat een spaarboekje opbrengt.

Zit er nu al iets in het fonds?

Van Gestel: Ongeveer anderhalf miljoen euro. Een aantal private voorzieningen stortten er al aanzienlijke sommen in en ook verschillende ouders steunen het initiatief. Daarnaast is het de bedoeling om investeerders aan te trekken die geïnteresseerd zijn in ethisch beleggen.

Ann Peuteman

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content