Bedankt voor het niets doen

© Debby Termonia
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Wester Peters was een van de meer dan 6000 deelnemers aan Maai Mei Niet. Zij gaven gehoor aan de oproep van Knack, KU Leuven, Bond Beter Leefmilieu, Velt en het Ministerie voor Natuur om een maand lang niets te doen voor de natuur. De hele maand mei lieten ze hun gras, en vooral de bloemen daarin, lustig groeien. Afgelopen weekend namen ze deel aan het Bloementelweekend en kregen ze een persoonlijke nectarscore, die uitdrukt hoeveel nectar je gazon produceert voor bijen en vlinders. Intussen is professor ecologie en natuurbehoud Koenraad Van Meerbeek (KU Leuven) op basis van alle telresultaten de nationale nectarscore aan het berekenen. Zijn bevindingen leest u op woensdag 9 juni in Knack.

Net als bij vele deelnemers aan Maai Mei Niet groeide bij Peters zowel de maaidrang als de verwondering over wat minder maaien doet met je tuin. Lokale overheden lieten weten dat afstappen van overal kortgemaaid gazon nog niet voor iedereen is. Toch laten veel mensen zich overtuigen door de schoonheid van wilde bloemen én de grote positieve impact van minder kort maaien op ons leefmilieu. Zoals tuinman Siegfried Aelvoet, die helemaal losging tijdens Maai Mei Niet en daarvan verslag uitbrengt op Knack.be, het zegt: ‘Mijn klanten zitten altijd in een propere tuin en toch is die een stuk natuur.’

Ook nog steeds wat maaidrang en toch overtuigd om van je gazon een nectarstation te maken? Neem een kijkje op Knack.be/maaimeiniet voor onder meer Aelvoets schitterende maaipatronen, reacties van andere deelnemers en tips om volgend jaar een nog betere nectarscore te behalen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content