Koen Meulenaere
Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

Wie spreekt? ‘Biggs op Booker, Praskevicius op De Marco, en JR Holden op driepuntspecialist Middleton. Dat moet voldoende zijn om de Italianen lam te leggen, tenminste als al onze spelers hun individuele nummertjes achterwege laten. Want in rebound zijn we dominanter dan Pesaro, en collectief staan we opnieuw sterk.’

Spreekt hier een of andere door vakidiotie bezeten basketbalcoach? Nee, de vice-premier van België! Tevens minister van, even ademhalen: Begroting, Maatschappelijke Integratie en Sociale Economie. Sociale economie is bijvoorbeeld het volgende. Een werknemer werkt zich van ’s morgens tot ’s avonds te pletter, zeven dagen op zeven, en vervult de opdracht die hij van zijn werkgever heeft gekregen. Wel, als je die man toch ontslaat, dat is sociale economie.

Het overkwam Lucien Van Kersschaever, coach van basketbalclub Oostende waar Johan Vande Lanotte (SP) officieel erevoorzitter is, en officieus potentaat. Van Kersschaever stond aan de leiding in de nationale competitie, had zich gekwalificeerd voor de kwartfinale van de beker en had de achtste finale in de Europese Suproliga binnen bereik. Toch werd hij ontslagen. En wel omdat hij de sportieve richtlijnen van de vice-premier niet tot in de puntjes volgde. Er is een tijd geweest dat socialisten het hele land platlegden tegen harteloze bazen van het genre Louis Schweitzer. Vande Lanotte past deze kapitalistische minachting voor andermans arbeid zelf toe. Overigens kwam Oostende in Pesaro uitgerekend in de rebound veel te kort en verloor met liefst 21 punten verschil.

De massale vechtpartij tijdens Antwerpen-Belgrado mag de hele wereld zijn rondgegaan, dat was klein bier bij wat zich tegenwoordig naast het Belgische basketveld afspeelt. Er is niet alleen het ontslag van Van Kers, vorige week kwam Het Laatste Nieuws met een even verbijsterend bericht. Jo en Ingrid Lernout hebben een proces aangespannen tegen de gepensioneerde basketbaljournalist Bob Geuens (73) en eisen van hem vijf miljoen frank schadevergoeding.

De Lernouts besloten vorig jaar om van Athlon Ieper een topploeg te maken. Een beetje naar het beeld van dat andere monument uit de streek: het bekende spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie. Omdat geld twaalf maanden geleden nog geen probleem was, kochten de heer en mevrouw Lernout de hele ploeg en de coach van landskampioen Antwerpen op. Een brutale overval, die in basketkringen niet erg op prijs werd gesteld.

Bob Geuens, die zowel in zijn krant Het Laatste Nieuws als daarbuiten het Belgische basket grote diensten heeft bewezen, haalde de putsch van de Lernouts over de hekel in het Jaarboek van het basketbal, en liet terloops het woord ‘fraudeur’ vallen. Wat in verband met Jo Lernout door de rechter misschien nog niet letterlijk werd bevestigd, maar alvast wel nadrukkelijk gesuggereerd.

Grote verontwaardiging bij de heer en mevrouw Lernout, aan wier correcte levenshouding niemand kan twijfelen. Hun vriend is zelfs predikant. En dus een klacht en een schade-eis. Niet tegen de Wall Street Journal, maar tegen de gepensioneerde Bob Geuens. Hopelijk krijgen ze gelijk. De goedheid van de Lernouts kennende, zullen ze die vijf miljoen zeker verdelen onder de gewone mensen uit hun streek die recent een financiële tegenslag hebben gekend.

Koen Meulenaere

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content