HU JINTAO BEZOEKT JAPAN

Voor het eerst in tien jaar heeft met president Hu Jintao nog eens een Chinees staatshoofd een officieel bezoek gebracht aan buurland Japan. Dat was geleden van toen zijn voorganger Jiang Zemin in Tokio openlijk scherp was over het oorlogsverleden van Japan, dat tussen 1931 en 1945 het noorden van China bezette. De temperatuur tussen de Aziatische reuzen zakte daarna tot ver onder het vriespunt, maar de jongste jaren groeit het besef dat ze elkaar vooral economisch nodig hebben. China is sinds vorig jaar de grootste handelspartner van Japan, dat op zijn beurt de voorbije drie jaar 12 miljard euro investeerde bij de buren. Daarom wil president Hu met dit bezoek de relaties ontdooien. Voorlopig komt de toenadering vooral van Chinese kant; de Japanse premier Yasuo Fukuda kan zich door zijn zwakke positie weinig baanbrekende stappen veroorloven. Zijn populariteit in het binnenland daalt zienderogen en het Japanse Hogerhuis wordt sinds vorig jaar door de oppositie gecontroleerd. Beide leiders ondertekenden een akkoord waarin ze beloven ‘samen naar de toekomst te zullen kijken’, en elkaar jaarlijks te ontmoeten.

LAURA BUSH WIL HULPACTIES IN MYANMAR

De Amerikaanse first lady Laura Bush heeft voor het eerst in de zeven jaar dat haar man George W. president is een officiële persconferentie gegeven. Ze deed dat om de militaire junta in Myanmar op te roepen om internationale hulp toe te laten in het land. Op zaterdag 3 mei werd Myanmar zwaar getroffen door de cycloon Nargis, maar voorlopig kon slechts één VN-vliegtuig naar het rampgebied. De presidentsvrouw hekelde de regerende militairen ook omdat de bevolking volgens haar niet op tijd gewaarschuwd werd voor de ramp. Laura Bush is al langer met de situatie in het autoritair geleide land bezig. Ze schreef in september nog een opiniestuk in de krant The Wall Street Journal met de dwingende boodschap ‘Stop de terreur’. Eerder zat ze ook al een VN-rondetafel over Myanmar voor, en steunde ze een oproep tot verzoening tussen het regime en oppositieleidster Aung San Suu Kyi.

ERIK DE CLERCQ – GELAUWERD VOOR AIDSONDERZOEK

De Belg Erik De Clercq, bijzonder gasthoogleraar aan de K.U. Leuven, is door de Europese Unie gelauwerd voor zijn baanbrekende werk bij de ontwikkeling van medicijnen tegen virale infecties zoals hiv en hepatitis B. Bij de uitreiking van de jaarlijkse onderscheidingen voor uitvinders werd De Clercq (67) in de Sloveense hoofdstad Ljubljana bedacht met een ‘lifetime achievement award’. De Europese Commissie stelde dat hij die prijs verdiende omdat hij met zijn onderzoekswerk mee aan de basis ligt van de medicijnencocktail die vandaag geldt als referentie bij de behandeling van aids. De onderscheiding is vooral prestigieus, een geldprijs hangt er niet aan vast.

HANS TEEUWEN HIELP KUNSTENARES HERA ONDERDUIKEN

Eind november vorig jaar kreeg de Nederlands-Iraanse kunstenares Sooreh Hera (34) doodsbedreigingen, nadat controversieel werk van haar geweigerd werd door het Gemeentemuseum van Den Haag. De bewuste foto’s toonden homoseksuele Iraniërs met maskers van de islamitische profeet Mohammed en diens schoonzoon Ali. Volgens de krant De Telegraaf heeft de Nederlandse cabaretier Hans Teeuwen haar toen enkele weken onderdak geboden bij hem thuis in Londen. Teeuwen lag al vaker onder vuur vanwege zijn harde humor, en was hij in 2006 nog initiatiefnemer van het ‘Manifest voor de Vrijheid van Meningsuiting’. Intussen heeft de Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Hera een nieuw adres bezorgd.

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content