‘Assad is geen deel van de oplossing’

‘De hele wereld moet blij zijn dat Trump strenger zal optreden tegen Iran.’ Dat zegt Adel al-Jubeir, de Saudische minister van Buitenlandse Zaken.

Veel mensen maken zich zorgen over de Amerikaanse president Donald Trump. U ook?

ADEL AL-JUBEIR: Wij zijn zeer optimistisch en verwachten dat we veel nauwer met Amerika zullen samenwerken dan vroeger. Trump is niet gek en geen ideoloog. Hij is zeer pragmatisch en ook zijn kabinet bestaat uit sterke persoonlijkheden met veel ervaring. Trump zal meer middelen vrijmaken om de IS te bevechten en Iran strenger te controleren. Al die dingen willen wij ook.

Wat denkt u van het inreisverbod dat Trump voor zeven moslimlanden heeft afgekondigd?

AL-JUBEIR: Dat inreisverbod gold niet voor Saudi-Arabië. Bovendien heeft Trump verzekerd dat hij moslims niet wil viseren. Mocht de islam toch als oorzaak van terreur gezien worden, zou ik me zorgen maken. Er mag geen hetze ontstaan, want de islam is een vreedzame religie, al zijn er natuurlijk mensen die in zijn naam geweld gebruiken.

De getroffen landen zijn wel boos op Trump.

AL-JUBEIR: Landen als Libië of Somalië hebben geen behoorlijk functionerende regering. Zij kunnen absoluut niet controleren wie er naar de Verenigde Staten reist. En Iran is de belangrijkste sponsor van het wereldwijde terrorisme. Ik vind het maar logisch dat de VS de inwoners van die landen meer willen controleren.

In Syrië lijkt president Bashar al-Assad de oorlog te winnen.

AL-JUBEIR: Assad is niet sterker geworden: Iran, Rusland en Hezbollah doen al het zware werk voor hem. Maar geen enkele president kan een stabiele machtsbasis hebben als hij afhankelijk is van het buitenland. Buitenlandse steun blijft immers niet duren.

Toch lijkt de toekomst van Assad verzekerd.

AL-JUBEIR: Dat kan ik me niet voorstellen en we zullen het niet accepteren. Assad heeft 600.000 doden op zijn geweten. Natuurlijk moet er een politieke oplossing gevonden worden voor het conflict, maar Assad mag daar geen deel van uitmaken.

Trump wil strenger optreden tegen uw aartsrivaal Iran. Wat vindt u daarvan?

AL-JUBEIR: Daar moet de hele wereld blij om zijn. De Iraniërs moeten leren dat ze zich niet ongestraft met de conflicten in hun buurlanden kunnen bemoeien en dat ze het internationale recht moeten respecteren. Als Iran als een normaal land wil behandeld worden, moet het zich ook zo gedragen.

Saudi-Arabië voert zelf een oorlog in buurland Jemen.

AL-JUBEIR: Wij hebben die oorlog niet gewild. Het zijn de Houthi’s – die niet meer dan een kleine minderheid vormen – die met de steun van Iran een oorlog zijn begonnen tegen de legitieme machthebbers. Wij willen enkel het legitieme regime steunen. Die hele situatie is een tragedie, maar wij doen alles om humanitaire hulp te bieden. Ik hoop dat de oorlog dit jaar stopt en Jemen heropgebouwd kan worden.

Der Spiegel

‘De Iraniërs moeten leren dat ze zich niet ongestraft met de conflicten in hun buurlanden kunnen bemoeien.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content