Applausverslaafd

In Bewonder mij! vertelt psycholoog Eddie Brummelman (Universiteit van Amsterdam) over eigen en ander onderzoek naar narcisme. Helder en onderhoudend legt hij uit wat narcisme precies is, hoe het je leven beïnvloedt én hoe het ontstaat in de kindertijd. Je leert dus ook meteen hoe je je kinderen voor narcisme kunt behoeden. En hoe je hen – of jezelf, want het is nooit te laat om het tij te keren – op weg kunt helpen naar een gezonde zelfwaardering. Want dat loont. Narcisten voelen zich namelijk vanbinnen niet zo fantastisch. Ze willen voortdurend bewijzen hoe uitzonderlijk ze zijn. En als anderen niet als klankbord voor hun grootspraak willen fungeren, voelen ze zich gekrenkt en wraakzuchtig. Warm aanbevolen aan iedereen, om samen te werken aan een maatschappij waarin mensen zichzelf niet voortdurend op een voetstuk hoeven te zetten om onze waardering te verdienen.

Bewonder mij! Overleven in een narcistische wereld. Eddie Brummelman, Uitgeverij Nieuwezijds, 2019, 224 blz., ISBN 9789057124730.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content