Veel geld hebben studenten niet. Toch is er veel mogelijk.

info

www.use-it.be

Hip, origineel, lekker en goedkoop: dat zijn de belangrijkste voorwaarden voor een student met consumptiedrift.

– Hip is hét codewoord in de Kammenstraat, zijstraat van de Nationalestraat. ‘Fish&Chips’ biedt tweedehandse spullen, originele nieuwe kleren, accessoires en schoenen. Regelmatig speelt een deejay live muziek.

– In ‘Naughty I’ vind je nieuwe kleren, maar ook kleding uit de jaren 60 en 70.

– Het Designcentrum gaf de buurt rond de Lange Winkelhaakstraat een forse impuls. In de Offerandestraat verkopen onder meer Indiërs, Turken, Marokkanen en Pakistani tweedehandse en goedkope kleding.

Origineel

– De Scheldestad telt verspreid over het hele centrum interessante muziekwinkels en speciaalzaken, maar een aantal ligt bij elkaar in de Lange Koepoortstraat. Verschillende genres, wég van het commerciële mainstreamcircuit. Voor wie in de tijd bleef hangen en nog een platenspeler bezit, zijn er bakken vol met muziek geperst op vinyl. De winkels dragen klinkende namen als ‘Fat Kat’ en ‘Dansende Koe’.

– Eten en surfen kun je combineren bij ‘Poolplanet’, aan de Rooseveltplaats 5. Internetten kost er 1 euro per halfuur en tijdens het schooljaar krijg je daar tot 10 uur ’s morgens gratis een ontbijt bij. Dat bestaat uit een omelet met spek, champignons of kaas, aangevuld met brood. Drank moet je wel betalen.

– Originaliteit hoeft niet duur te zijn, in de Kringloopwinkel (Kroonstraat 166, Borgerhout) vind je alles waarmee je je kot kunt inrichten.

Lekker

– Het eerste restaurant dat in Antwerpen bio- en vegetarisch voedsel op het menu zette: de ‘Broers van Julienne’ (Kasteelpleinstraat 45-47), in de straat tegenover het oude gerechtsgebouw. Zelfgemaakte groente- en fruittaarten, maar ook chocoladetaarten zijn de specialiteiten van het huis.

Goedkoop

– Op de laatste zondag van elke maand kun je kleren die je niet meer draagt ruilen. De ruilmarkt loopt van 14 tot 17 uur op het kruispunt van de Droogdokkenweg en de Oosterweelsteenweg.

– Voor 6 euro naar de film? Géén Amerikaanse megaproducties, geen commerciële gruwel, wel de alternatieve filmscène. Dat biedt bioscoop Cartoon’s in de Kaasstraat. Die straat ligt goed verborgen achter de Grote Markt en het stadhuis.

– En voor vrekken, gratis en alternatief: de maandelijkse bijeenkomst van de gemeenteraad in het stadhuis.

En de combinaties

– Goedkoop en lekker kun je eten in La Cuisine. Dat restaurant ligt in de Sint-Pieter en Paulusstraat 7, vlak bij het Conscienceplein. Een dagmenu kost 6 euro. Hier leren jongeren die moeilijk aan werk raken, koken en opdienen.

– Goedkoop en origineel aan cultuur doen, kan met de cultuurcheques voor studenten. Voor 15 euro heb je een boekje van tien cheques en een gratis lidmaatschap van de openbare bibliotheek (zie kader). Er zijn vier verschillende boekjes, afhankelijk van je smaak.

De cultuurcheques zijn voorlopig alleen voor studenten die ze kunnen kopen op de campus van hun universiteit of hogeschool.

– De grootste combinatie is voor wie meteen verliefd is op Antwerpen en dat ook wil laten zien: de rode A. Dit gadget kost 7 euro bij stadswinkel Prospekta, aan de Grote Markt 13. Daar weten ze alles over cultuur in de stad en over ‘Wonen in Antwerpen’.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content