Marleen Finoulst
Marleen Finoulst Arts en journalist

Voor vrouwen is het lang niet makkelijk meer om het juiste voorbehoedsmiddel te kiezen. Een overzicht.

De pil

Alle anticonceptiepillen bevatten kunstmatige hormonen, de meeste combinaties van progestageen en oestrogeen, andere met alleen proges-tageen (minipil). De pil blijft zeer betrouwbaar, op voorwaarde dat ze correct wordt ingenomen. Er is een trend naar lager gedoseerde pillen met minder nevenwerkingen. Dat neemt niet weg dat er nog steeds een licht verhoogd risico op trombose bestaat.

Het klassieke spiraaltje

Spiraaltjes zijn vervaardigd uit plastic, met koperdraad of koperblokjes eromheen. Ze zijn betrouwbaar, bevatten geen hormonen, maar leiden vaak tot heviger menstruaties en een licht verhoogd risico op buitenbaarmoederlijke zwangerschappen. Ze zijn ook minder geschikt voor jongeren.

Het hormoonspiraaltje

Dit T-vormige spiraaltje bevat een capsule die constant, vijf jaar lang, een zeer lage dosis hormoon (progestageen) levert. Het werkt in feite als een soort lokale pil. Het hormoonspiraaltje doet het bloedverlies tijdens de menstruaties verminderen of soms zelfs volledig verdwijnen. Het is vooral geschikt voor vrouwen die kinderen hebben gehad en een langetermijn-anticonceptie wensen. Voor jongeren is het niet aangewezen.

Het hormoonstaafje

Dit is een klein staafje dat onderhuids wordt ingebracht, in de bovenarm. Het zorgt voor een permanente vrijzetting van een lage dosis hormoon (progestageen) en dat drie jaar lang. Het is betrouwbaar, maar geeft nogal eens aanleiding tot licht bloedverlies tussen de menstruaties door. Na drie jaar moet het verwijderd worden en dat lukt niet altijd even vlot.

De vaginale ring

De vaginale ring is een dunne, flexibele ring die men zelf inbrengt en verwijdert in de vagina, zoals een tampon. De ring scheidt drie weken lang lage doses hormonen af (progestageen en oestrogeen) en biedt zo een betrouwbare bescherming tegen zwangerschap. Na drie weken moet de ring verwijderd worden en volgt een ‘ringvrije’ week.

Dit systeem is iets minder betrouwbaar dan de gewone pil, maar zeker even betrouwbaar als het koperspiraaltje. Ook heel geschikt voor jonge meisjes.

De anticonceptiepleister

Deze kleefpleister bevat lage doses hormonen (oestrogeen en progestageen) die via de huid in het bloed worden opgenomen. Gedurende drie weken kleeft u iedere week een nieuwe pleister op de huid, waarna een pleistervrije week volgt. De pleister moet aangebracht worden op een stukje droge huid en is zeer kleefvast. Je kunt ermee zwemmen, baden en douchen. Betrouwbaar en makkelijk. Ook geschikt voor wie met anticonceptie begint.

Het condoom

Het condoom is nog steeds het enige voorbehoedsmiddel dat beschermt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Het is wel minder betrouwbaar in het voorkomen van een zwangerschap dan een hormonaal anticonceptiemiddel. Daarom wordt soms aanbevolen een condoom te combineren met een van hoger genoemde systemen.

Sterilisatie

Zonder twijfel een zeer betrouwbare methode, maar alleen weggelegd voor mensen zonder kinderwens.

En de man?

Anticonceptie zal een vrouwenzaak blijven. De pil voor de man staat nog niet echt op punt: voorlopig doet de mannenpil het testosterongehalte zakken en daarmee ook de libido.

Marleen Finoulst

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content