Nederlandse theatermakers bereiden zich voor op een bloedbad. Intussen schermen hun Vlaamse collega’s met het woordje ‘repertoire’.
De Nederlandse podiumkunstensector ruikt naar angstzweet. De schuldige? Staatssecretaris voor Cultuur Halbe Zijlstra (VVD). Afgelopen vrijdag kondigde hij in zijn brief over het Cultuurbeleid 2013-2016 zware saneringen aan. Daardoor dreigt ook het Theaterinstituut Nederland (TIN) – de tegenhanger van het Vlaams Theaterinstituut (VTi) – zijn subsidies te verliezen. TIN-directeur Henk Scholten: ‘Zijlstra adviseert me om te lobbyen, anders rest het TIN niets anders dan te verdwijnen.’ Op 20 juni is er een parlementaire hoorzitting en op 27 juni beslist het parlement over de toekomst van, onder meer, hét informatiebaken en dé erfgoedbeheerder van de Nederlandse podiumkunsten. Weerzinwekkend.
Vlaams minister van Cultuur Schauvliege (CD&V) is niet de crimineel die het VTi zal liquideren. Maar zij kondigde evengoed een (broodnodige) snoeibeurt aan tijdens de volgende subsidieronde. Die ronde bereikt in juni 2012 haar apotheose. Dé eis van Schauvliege – werk maken van ecologisch beleid en inventief management – is een veel moeilijker te nemen horde dan de repertoire-eis die haar voorganger Bert Anciaux (SP.A) stelde in de vorige subsidieronde (2010 – 2012). Op gebrek aan repertoireaandacht laat het theatervolk zich niet meer betrappen. Repertoire is uitgegroeid tot hét stopwoord en tot een zeer rekbaar begrip. Dat bevestigt Monty deze week met vier repertoireavonden, u gebracht door twee eigenzinnige Nederlandse gezelschappen: Maatschappij Discordia en ’t Barre Land. De eerste twee avonden kuiert u door Tsjechovs Kersentuin, de laatste avonden krijgt u ‘van alles!’. Doelpubliek: ‘iedereen die niet komt’. Wij hopen toch dat u er wél bent. Want na die snelcursus repertoiregeschiedenis gaat u als gevorderde over naar volgend seizoen.
De nieuwe seizoensplannen van de drie stadstheaters bewijzen dat de huizen nog flink moeten werken aan hun ecologisch en marketingbeleid, maar wel investeren in veelbelovend teksttheater. Zo ensceneert Toneelhuis Hugo Claus’ Onvoltooid verleden (met Jan Decleir als ex-commissaris Blaute) en Joseph Conrads Heart of Darkness (een monoloog voor Josse De Pauw). In KVS staat De Pauw op de planken als voetballegende Raymond Goethals. De KVS trakteert ook op écht repertoire met Bêt Noir, Jan Decortes bewerking van Sofokles’ Oedipus. NTGent grabbelde eveneens in de klassieke repertoireton en viste er Molières Tartuffe en Ibsens Kleine Eyolf uit.
In juni 2012 toont het sfeervolle festival Dansand! opnieuw jong en gevestigd danstalent op het strand van Oostende. Er kan een weeë geur hangen. Want in die pe-riode baadt de Vlaamse po-diumkunstensector in het angstzweet.
INFO: WWW.TIN.NL, WWW.MONTY.BE, WWW.TONEELHUIS.BE, WWW.KVS.BE EN WWW.NTGENT.BE
Els Van Steenberghe