‘Als Europa uiteenvalt, komt er heus geen oorlog’

GEERT WILDERS 'Wij willen zelf beslissen over ons geld en onze grenzen.' © Reuters

Geert Wilders wil Nederland uit de Europese Unie, en die visie legt hem en zijn Partij voor de Vrijheid (PVV) geen windeieren.

Enkele weken voor de Europese verkiezingen staat de PVV voorop in de peilingen, met ruim 18 procent van de stemmen. Hoe verklaart u dat succes?

GEERT WILDERS: Europa houdt ons straal voor de gek. Tien jaar geleden al, met de grondwet. Nederland wilde die niet, Europa zette gewoon door. Nu met de verplichte bezuinigingen en belastingverhogingen. En dat terwijl andere landen zoals Griekenland, Spanje en Cyprus wel Europees geld krijgen. De Nederlanders willen dat niet. Wij willen zelf beslissen over ons geld en onze grenzen. Het is toch niet normaal dat een eurocommissaris in Brussel, mevrouw Malmström (bevoegd voor Binnenlandse Zaken, nvdr.), waar niemand voor gestemd heeft, bepaalt wie hier binnen mag en wie niet. Komt daarbij dat de mensen de bangmakerij van de eurofielen niet langer geloven. Als Europa uiteenvalt, komt er heus geen oorlog.

Als Europa Nederland niet dwong tot een maximaal begrotingstekort van 3 procent, dan was dit land misschien het Griekenland aan de Noordzee.

WILDERS: Dat is complete onzin. Wij hebben in ons verkiezingsprogramma, dat doorgerekend is door het onafhankelijk planbureau, laten zien dat het anders kan. Stop ontwikkelingshulp en stop de contributie aan Brussel, dat levert acht miljard euro op. Die maatregelen tasten de Nederlanders en de Nederlandse economie niet aan. Dan zouden we zelfs de belastingen kunnen verlagen.

Wat is uw alternatief voor de Europese Unie?

WILDERS: Het Zwitsers model. We behouden toegang tot de Europese interne markt, maar we zijn baas in eigen land. Dat zou alleen maar winst opleveren: we zouden bijvoorbeeld zelf vrijhandelsakkoorden kunnen afsluiten met groeilanden in Azië en Zuid-Amerika. Zwitserland doet dat, Europa niet. De EU moet eerst met 28 landen onderhandelen over de voorwaarden. We willen ook de gulden terug. Had Griekenland vandaag nog de drachme, dan had het die kunnen devalueren. Dan ging u misschien niet naar Turkije, maar naar Griekenland op reis.

Samen met Marine Le Pen van het Front National wilt u een nieuwe, eurosceptische fractie oprichten. Zelf heeft u veel affiniteit met Israël. Stoort het u dan niet dat een fascist als Jean-Marie Le Pen op de FN-lijst staat?

WILDERS: Ik heb niets met Jean-Marie Le Pen. Niets. Ik spreek met zijn dochter Marine. Zij heeft het gevecht om het leiderschap van de partij gewonnen van een kandidaat die de lijn van haar vader wilde doorzetten. Zij is nu de baas, maar ze kan haar partij niet in één week tijd veranderen. Het CDA werkt al jaren samen met de partij van Silvio Berlusconi, de bunga bunga-man. Waarom hoor ik daar niemand over?

Zijn het Front National, het Vlaams Belang en de PVV racistische partijen?

WILDERS: Als wij racistisch zouden zijn, dan zouden wij echt geen tien of twintig procent van de stemmen halen. De mensen zijn niet gek, hoor.

Paul Cobbaert

‘Stop ontwikkelings-hulp en stop de contributie aan Brussel, dat levert acht miljard euro op.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content