Wie wenst u in 2022 een uitspraak van een activistische rechter toe? De cultuursector kreeg zijn heropening al tussen kerst en nieuw cadeau van de Raad van State, en ook de tegenstanders van Oosterweel hadden net voor het einde van het jaar prijs. Mijn nominatie: de mantelzorgers die voor personen met een beperking zorgen. Er is niet genoeg geld voor gehandicaptenzorg in Vlaanderen. Dat zorgt voor wachtlijsten. Maar ook mantelzorgers die gewoon recht hebben op financiële steun krijgen dat geld soms vele jaren niet uitbetaald. Nieuwe indieners in de zwaarst getroffen groep moeten nog altijd tot achttien maanden wachten, en in de lichtere categorieën is het helemaal onduidelijk wanneer zij worden geholpen. Het gaat over duizenden mensen.

Probeert u eens iemand te bedenken die hetzelfde overkomt. Ik kon helemaal niemand vinden. Het is als gepensioneerden die van de Belgische overheid te horen krijgen dat ze geen pensioen meer uitbetaald krijgen, of in ieder geval enkele jaren moeten wachten. Elke economische sector die door corona in de problemen kwam, werd geholpen. Er is slechts één groep waarvan we hebben besloten dat ze niet eens hoeft te krijgen waar ze volgens onze decreten recht op heeft, en dat zijn mensen met een beperking en hun mantelzorgers. Waar wacht de Raad van State op?

De volledige column leest u op knack.be/mantelzorgers

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content