Dirk Draulans
Dirk Draulans Redacteur bij Knack

Na zeven jaar strijd voor de dierenrechten ziet Gaia de eerste successen komen.

Voorman Michel Vandenbosch van Gaia kan het niet genoeg herhalen: het is legitiem om als dierenrechtenactivist normen te verleggen, maar geweldloze actie blijft de enige manier om op termijn iets te bereiken. Gaia bestaat zeven jaar, en Vandenbosch maakt zich sterk dat de resultaten merkbaar zijn. De Europese Commissie verbiedt legbatterijen vanaf 2012. Er was de “historische doorbraak” in 1995, toen een wisselmeerderheid in de Belgische regering de acties voor een verbod op straatpaardenkoersen en de verkoop van honden en katten op markten steunde. In de verkiezingsprogramma’s van Agalev, VU/ID21 en enkele Waalse partijen waren wensen van Gaia overgenomen. De CVP pleitte voor een verbod op de consumptie van ganzenlever. Gaia zelf ziet meer ruimte voor een diervriendelijk beleid bij een federaal ministerie voor Volksgezondheid, Leefmilieu en Dierenwelzijn.

“We hebben met onze acties de maatschappelijke gevoeligheid voor dierenwelzijn en dierenrechten verhoogd”, zegt Vandenbosch. “We hebben de aandacht voor troeteldieren als honden en katten verruimd naar de paria’s onder de dieren, zoals kippen, schapen en varkens. Maar we zijn er nog niet. In onze samenleving bekijken veel mensen dieren nog altijd als handelswaar of testmateriaal in plaats van als wezens met gevoelens en verlangens. We zullen de lastige luizen in hun pels blijven. Maar het is niet altijd gemakkelijk. Ik voel me soms als de verkrachte vrouw, die ineens merkt dat ze van slachtoffer in uitlokker verandert.”

Zijn de doelwitten van het ALF legitiem?

Michel Vandenbosch: McDonald’s is zeker een legitiem doel, weliswaar voor geweldloze acties. De keten kreeg in Engeland op het proces dat hij zelf had aangespannen tegen twee vreedzame activisten op een aantal punten ongelijk. Dat was echt David tegen Goliath. De bewuste transporteur in Lint rijdt elke week drie miljoen kippen naar het slachthuis, die zeer brutaal behandeld worden. Het is toch onvoorstelbaar dat in België elke seconde acht dieren geslacht worden, waarvan de meeste heel wat geleden hebben.

De eisen van dierenactivisten evolueren. Het Nieuw-Zeelands parlement heeft een wetsvoorstel ingediend om mensapen juridische rechten te geven.

Vandenbosch: Ze hoeven natuurlijk geen stemrecht te krijgen, maar mensapen verdienen wel het recht om niet zonder enige vorm van proces te worden opgesloten, niet te worden gefolterd, en zolang mogelijk een kwaliteitsvol leven in harmonie met hun gedragsbehoefte te kunnen leiden. Dierenrechten vallen niet zomaar uit de lucht. Ze zijn, net als mensenrechten, sociale conventies uit de kokers van filosofen die maatschappelijke ingang moeten vinden. Het gaat in se om het controleren van machtsverhoudingen. Net als onmondige burgers die zich niet kunnen organiseren, moeten ook dieren pleitbezorgers krijgen.

Dirk Draulans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content