‘Abortus moet uit het strafrecht’

Abortus is een noodoplossing en dus mag je vrouwen niet met een schuldgevoel opzadelen, zegt Maya Detiège (SP.A). ‘We willen de wet moderniseren, maar dat zal niemand sneller voor abortus doen kiezen.’

Waarom wil SP.A de abortuswet uitbreiden? Abortus is bij ons vandaag toch geen probleem? (Francine Maerschand)

MAYA DETIÈGE: Toen de abortuswet 26 jaar geleden werd ingediend, was het debat tussen voor- en tegenstanders heel fel. Het resultaat was een compromis: abortus mag tot de twaalfde week zwangerschap. Die termijn was niet wetenschappelijk onderbouwd. Van experts en abortuscentra horen we dat in de praktijk die twaalf weken te krap zijn voor veel vrouwen. Die moeten dan naar Nederland voor een ingreep. Een enorme stap, want daar moeten ze het allemaal zelf uitzoeken en kost het veel meer geld. Daarom willen we dat abortus ook bij ons mogelijk wordt tot twintig weken. Bovendien willen we een doorverwijsplicht invoeren. Artsen mogen een ingreep weigeren als ze die niet ethisch verantwoord vinden, maar dan moeten ze hun patiënt de weg tonen naar erkende abortuscentra.

De SP.A stelt voor om abortus volledig uit het strafrecht te halen. Heeft dat tot gevolg dat een zwangerschap om welke reden ook en op welk moment ook afgebroken kan worden?(Davyd Vanderstukken)

DETIÈGE: Zolang abortus in de strafwet blijft, zadel je vrouwen met een schuldgevoel op. Terwijl het eigenlijk om een noodoplossing gaat om vrouwen te helpen. Waarom zou dat strafrechtelijk vervolgd moeten worden? Ook als abortus uit het strafrecht verdwijnt, zal alles strikt gereglementeerd blijven. De arts moet een procedure volgen, net zoals bij euthanasie. De arts blijft ieder geval ethisch afwegen en er moet een psychosociaal hulpverlener bij betrokken worden. De vrouw krijgt bovendien bedenktijd.

In welke mate zou u de opinie van een gespecialiseerde arts laten doorwegen in de beslissing over de abortus? (Jan Druyts, Ravels)

DETIÈGE: De artsen hebben nu al veel zeggenschap. De dokter bekijkt het risico. In Engeland kan abortus tot 22 weken, maar als de arts vindt dat een ingreep te veel risico’s inhoudt, moet de vrouw zich daarbij neerleggen. De arts weet het best waar de grenzen liggen. Politici en andere buitenstaanders moeten zich daar niet te veel in mengen.

Is het niet mogelijk om ook de vader van het kind medezeggenschap te geven? (Michel Cleenewerck, Bredene)

DETIÈGE: Inzetten op preventie lijkt me beter dan de rol van de vader naar voren te schuiven, want als het tot een abortus komt zijn er vaak al problemen tussen de moeder en de vader. Om hem dan nog inspraak te geven, ligt wat moeilijk. Het kan uiteraard gebeuren dat er geen problemen zijn tussen de ouders en de vrouw toch een abortus wil, maar dan kunnen ze het best met elkaar praten. Dat kun je moeilijk via de wet afdwingen.

Vraag van de week

Is het niet raar om te zeggen dat abortus ‘gemakkelijker’ zal worden? Abortus is toch nooit een gemakkelijke beslissing? (Marc Cornelis)

DETIÈGE: We willen abortus niet gemakkelijker maken, maar wel de wet en de procedure moderniseren en verbeteren. Het aantal abortussen in België blijft de laatste jaren stabiel, onder meer omdat anticonceptie bij ons goed ingeburgerd is. Maar er zijn nog enkele knelpunten. Zo is de bedenktijd waaraan de vrouw zich moet houden volgens experts nu veel te lang. Het is voor haar vaak ondraaglijk om nog een week te wachten. We zouden die bedenktijd dus kunnen inkorten. Het is absoluut niet zo dat vrouwen daardoor sneller voor abortus kiezen.

Waar moet de NMBS werk van maken? Stel uw vraag aan minister van Mobiliteit FRANÇOIS BELLOT (MR).

Mail uw vragen naar mijnvraag@knack.be en maak kans op een boekenbon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content