De Franse overheid beslist om de anticonceptiepil Diane 35 uit de handel te nemen omdat ze aan de basis zou liggen van een dodelijke trombose bij vier vrouwen.

Marleen Temmerman (hoogleraar gynaecologie UGent en hoofd van het Departement voor Reproductieve Gezondheid en Onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie): Typisch aan de Diane 35 is dat het progesteron dat ze bevat van het anti-androgene type is. Dat betekent dus dat ze mannelijke kenmerken tegenwerkt. Vandaar dat ze vaak wordt voorgeschreven aan meisjes die last hebben van acne.

Maar blijkbaar veroorzaakt Diane 35 ook een verhoogde kans op een trombose. Een Nederlandse documentaire sprak over 27 vrouwen die mogelijk overleden zouden zijn door de bijwerkingen.

Temmerman: Daar wordt voor gevreesd, maar er zijn geen wetenschappelijke bewijzen van. Misschien toch eerst even zeggen dat vrouwen die zwanger zijn gemiddeld drie keer zoveel risico lopen op een trombose dan normaal. De pil verhoogt het risico gemiddeld twee keer. Diane 35 zit wel een stuk boven dat gemiddelde.

Om echt zekerheid te krijgen over de bijwerkingen is veel meer onderzoek nodig. Het probleem is dat tromboses niet vaak voorkomen. Het is mogelijk dat de slachtoffers ook zonder de pil een trombose hadden ontwikkeld. Vandaar dat de EU kort na het verbod oordeelde dat er te weinig bewijzen zijn om de pil nog langer te verbieden. Maar de patiëntes moeten wel beter geïnformeerd worden over de mogelijke bijwerkingen.

Hebt u Diane 35 zelf nog voorgeschreven?

Temmerman: Ja, maar Diane 35 is nooit een zogenaamde eerste keuze geweest, ze werd vooral gebruikt in de behandeling van ernstige acne. Sinds de introductie van de nieuwere pillen van de derde en de vierde generatie werd ze de laatste jaren al minder gebruikt. Vandaag wordt ze bijna uitsluitend nog voorgeschreven aan jonge vrouwen die én een voorbehoedmiddel nodig hebben en, ondanks gebruik van een klassieke pil, veel last blijven hebben van acne.

Intussen wordt volop onderzoek gedaan naar pillen met een veiliger profiel. Het is ook omdat Diane 35 zo oud is dat we al iets beter de bijwerkingen kunnen inschatten. Misschien zullen we over bepaalde pillen van de nieuwe generatie over vijf of tien jaar ook oordelen dat ze de kans op een trombose verhogen.

Hoe komt het dat u met de Wereldgezondheidsorganisatie geen standpunt hebt ingenomen over de kwestie?

Temmerman: We willen het probleem zeker niet onder de mat schuiven, maar er zijn in het verleden nog verhalen geweest over bijwerkingen die achteraf niet bleken te kloppen. De indicaties dat er effectief een groot probleem is, zijn zeer beperkt. We moeten nu eerst de onderzoeksresultaten afwachten.

Wat me wel een beetje verbaast, is dat over de generische varianten van de Diane 35 totaal niet gecommuniceerd wordt. Die hebben exact dezelfde samenstelling en hetzelfde effect. Maar daarover is nooit gesproken toen Diane 35 in het oog van de storm kwam en uit de handel werd genomen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content