Factcheck Factcheck Factcheck: nee, Harvard University heeft geen brief van de Amerikaanse onderwijsminister gecorrigeerd en online gezet Op sociale media circuleert de bewering dat Harvard University een brief van de Amerikaanse onderwijsminister zou hebben gecorrigeerd op spelling en grammatica en die vervolgens online zou hebben gedeeld. Dat klopt niet. De brief van de minister aan de universiteit is authentiek, maar de gecorrigeerde versie die op sociale media circuleert, is afkomstig van een X-gebruiker die ze als satire had gedeeld.
Wereld Wereld In Trump-tijden kiezen de kardinalen een Amerikaanse paus: een toeval is dat niet De 69-jarige kardinaal Robert Prevost is verkozen tot de nieuwe paus en heeft gekozen voor de naam ‘Leo’ – hij wordt Leo XIV. Hij is een Amerikaanse augustijner pater die na vele jaren missiewerk de Peruviaanse nationaliteit heeft aangenomen. Hij wil ‘bruggen bouwen’.
Wereld Wereld Hoe China Taiwan zonder oorlog op de knieën wil dwingen China lijkt zich voor te bereiden op een blokkade van Taiwan. De grilligheid van de regering-Trump maakt de onrust op het eiland alleen maar groter.
Milieu Milieu Hoe Donald Trump onze voedselzekerheid en dus ook de wereldvrede bedreigt Bram Govaerts, Belg aan het hoofd van het internationale zadenonderzoeksinstituut CIMMYT, is dringend op zoek naar geld. Het CIMMYT dreigt in zwaar weer te belanden doorTrumps saneringen in de Amerikaanse overheidssteun. En dat kan grote gevolgen hebben voor de wereldwijde voedselzekerheid. ‘Ook grote bakkerijen moeten beseffen dat ze in de problemen kunnen komen. De privésector is er te lang van uitgegaan dat publieke investeringen een blijvende garantie zijn.’
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'Ondanks Trump is links Amerika zwak en verdeeld' De Democratische Partij in de Verenigde Staten verkeert in crisis. Terwijl het verzet tegen Donald Trump groeit, weet links Amerika zelf amper te profiteren, schrijft Robbert de Witt (EW).
Politiek Politiek Is de meerwaardebelasting meer dan marketing op 1 mei? De meerwaardebelasting is de trofee waarmee Vooruit-voorzitter Conner Rousseau uitpakt om zijn deelname aan de regering-De Wever te verdedigen tegen de kritiek van de vakbonden. Op 1 mei mag de vraag worden gesteld: is de meerwaardebelasting meer dan marketing van de Vlaamse socialisten? En wat is hun meerwaarde in de regering?
Wereld Wereld Liberal Party van Mark Carney wint verkiezingen, maar haalt wellicht geen meerderheid De Liberal Party van premier Mark Carney heeft de parlementsverkiezingen in Canada gewonnen, maar lijkt wel te weinig zetels binnen te halen voor een absolute meerderheid in het parlement. De conservatieve kandidaat-premier Pierre Poilievre heeft zijn verkiezingsnederlaag intussen toegegeven.
Geschiedenis Geschiedenis Van WO II tot Donald Trump: Amerikaanse achterdocht tegenover Europa heeft diepe historische wortels In zijn roman Hoofd vol vlammen kruipt historicus Peter Schrijvers in het hoofd van de Amerikaanse soldaten die Europa kwamen bevrijden in de Tweede Wereldoorlog. Hij plaatst het het actuele wantrouwen in historische perspectief "Amerika betaalt al tachtig jaar voor onze veiligheid, terwijl wij uitpakten met sociale zekerheid en zomervakanties."
Wereld Wereld Regering-Trump lijkt katholiek bastion: ‘Het katholicisme van JD Vance en Marco Rubio is diep reactionair’ Met onder meer JD Vance, Marco Rubio en Robert Kennedy jr. op cruciale ministerposten, lijkt de Amerikaanse regering meer dan ooit een katholiek bastion. ‘Het heeft iets van katholiek exhibitionisme’, zegt Amerika-expert Frans Verhagen.
Wereld Wereld De heffingenoorlog van Donald Trump: ‘Europa mag zeker niet doen alsof het complete onzin is’ Gaat de handelsoorlog van Trump eigenlijk wel over invoerheffingen? Stanford-historica Jennifer Burns legt uit welke radicale strategieën de mensen achter de president nastreven. En waarom we ze serieus moeten nemen. ‘Trump wil de wereldorde veranderen. Niet zachtjes, maar op zijn manier: door dingen plat te branden.’
Auto Auto Hoe Ford elektrisch autorijden betaalbaar wil maken voor zoveel mogelijk mensen Ford heeft vorig jaar ruim een kwart minder auto’s verkocht in ons land. De terugloop heeft onder meer te maken met enkele belangrijke modelwissels in de loop van het jaar. Voor 2025 is beterschap in zicht. Het elektrische aanbod is uitgebreid met aantrekkelijke modellen die het verschil kunnen maken.
Wereld Wereld Auteur Geert Mak: ‘Het was al lang vóór Trump de vraag of Amerika, als puntje bij paaltje kwam, artikel 5 ook echt zou naleven’ Met Wisselwachter schreef Geert Mak een onmisbaar boek over de vergeten, maar fascinerende held Harry Hopkins. Zijn levensverhaal maakt duidelijk hoe bijzonder het is dat Europa na de Tweede Wereldoorlog democratisch kon blijven. Maar die strijd is nooit gestreden, zegt Mak. ‘Als Europa vandaag wil investeren in defensie om onze democratieën te verdedigen, moeten we er prioritair voor zorgen dat we ook echte democratieën blijven.’
Wereld Wereld Democratische senator ontmoet in El Salvador ten onrechte gedeporteerde man De Democratische senator van de Amerikaanse staat Maryland Chris Van Hollen heeft in El Salvador een ontmoeting gehad met de ten onrechte gedeporteerde Kilmar Abrego Garcia. Van Hollen publiceerde een foto op X, het vroegere Twitter.
Sport Sport Van bruisende stadions tot fitnessparken voor senioren: waarom China plots massaal inzet op sport Na jaren van strenge coronamaatregelen wil China zijn toekomst hertekenen met sport als speerpunt. Waarom wordt sport ineens zo strategisch belangrijk voor president Xi Jinping en wat hebben de VS ermee te maken?
Wereld Wereld De zaak-Garcia: hoe regering-Trump desnoods een mensenleven opoffert om haar migratiebeleid door te duwen De zaak van de 29-jarige Kilmar Abrego Garcia toont hoe ver de regering-Trump wil gaan om haar migratiebeleid door te drukken. De Salvadoraan, die op zijn zestiende voor bendegeweld naar de VS vluchtte, werd in maart zonder proces naar een beruchte gevangenis in El Salvador gedeporteerd. Het Amerikaans Hooggerechtshof oordeelde unaniem dat de federale overheid zijn terugkeer moet faciliteren. Donald Trump legt die beslissing doodleuk naast zich neer.
Opinie | Bruno De Lille Battaille Opinie | Bruno De Lille Battaille 'Wat lgbtqi+-gemeenschap in Hongarije meemaakt, kan ook in België gebeuren' 'We zijn dan wel Rusland, Hongarije of Amerika niet, maar we leven ook niet op een eiland', schrijft Bruno De Lille Battaille naar aanleiding van het Hongaarse verbod op Gay Prides. 'Als wat wereldwijd gebeurt ons iets leert, dan is het dit: rechten zijn niet vanzelfsprekend. Ze zijn vaak het resultaat van jarenlange strijd maar kunnen snel weer worden afgenomen. De juridische, culturele en sociale vooruitgang van LGBTQI-personen is kwetsbaar. Ook bij ons.'
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'Ook in Zuidoost-Azië geldt: "Beter een goede buur dan een verre partner"’ Voor inwoners van Zuidoost-Azië is China de invloedrijkste strategische speler.
Politiek Politiek Onze nieuwe F-35’s laten assembleren in Italië? Belgische industrie ziet kansen Defensieminister Theo Francken (N-VA) heeft aan zijn Italiaanse collega Guido Crosetto gevraagd of nieuwe F-35’s voor de Belgische luchtmacht in Italië gemaakt kunnen worden. Agoria, de koepel van onze technologiebedrijven, ziet kansen. ‘Europa moet minder afhankelijk worden van de VS.’
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt Wildeman Trump drijft landen in de armen van China Onder invloed van Trumps importtarieven keren steeds meer landen zich af van de Verenigde Staten. Door zijn harde koers zoeken onder meer de EU, Japan en Zuid-Korea naar economische zekerheid elders. China springt daarop in en breidt zijn wereldwijde invloed uit, schrijft Robbert de Witt.
Wereld Wereld Historica Anne Applebaum: ‘Ook na Trump mag Europa niet meer op de VS rekenen’ Na zijn aanval op de wereldhandel richt Donald Trump zijn pijlen nu op de Amerikaanse geschiedschrijving. Historica en journaliste Anne Applebaum gaat dieper in op de strijd om historische waarheden.
Wereld Wereld China heeft een wapen waarmee het Amerika pijn kan doen: de export van zeldzame aardmetalen Zeldzame aardmetalen die gebruikt worden in onder meer batterijen, wapens en medische apparatuur zijn vooral afkomstig uit China. Hoe schadelijk zou een embargo op die aardmetalen zijn voor de Verenigde Staten?
Wereld Wereld Waarom soja de zwakke plek is in Trumps handelsoorlog Vooral zuidelijke Amerikaanse staten met veel Trumpkiezers exporteren soja. Dat landbouwproduct is dan ook een geschikt wapen in de handelsoorlog die Trump ontketende. Zowel China als de EU gebruikt heffingen op soja als vergelding. Mogelijke verliezers zijn de Belgische varkensboeren en het klimaat.
Cultuur Cultuur Socioloog Rudi Laermans: ‘De MR speelt het inzake cultuurbeleid veel harder dan de N-VA’ Maakt de regering-De Wever zich echt op om het kunstenaarsstatuut af te schaffen? Dat statuut is nochtans essentieel voor het uitoefenen van het beroep van kunstenaar, zegt socioloog Rudi Laermans.
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag ‘Nu zijn we in een cascade van protectionisme beland’ De handelsconflicten in de wereld dreigen te escaleren, schrijft Jonathan Holslag.
Europa Europa Tarievenoorlog: kan Giorgia Meloni de EU-belangen tegenover Trump verdedigen? De Europese Unie improviseert om de impact van Trumps importheffingen te beperken. Zo zal Europa noodgedwongen Giorgia Meloni naar het Witte Huis sturen. ‘Voor de EU is dit een lastige situatie’, zegt professor Hendrik Vos.
Wereld Wereld ‘Vechten tot het einde’: waarom China denkt dat het een handelsoorlog met Trump kan winnen De handelsoorlog van de regering-Trump met China dreigt volledig uit de hand te lopen nu de Verenigde Staten de invoerheffingen op Chinese producten hebben opgetrokken tot 125 procent. Chinese functionarissen zweren te ‘vechten tot het einde’. Volgens The Economist is het niet ondenkbaar dat president Xi Jinping de Chinese economie volledig van de Amerikaanse loskoppelt.
Wereld Wereld Donald Trump dreigt Iran af: ‘Hij zou graag een grote deal sluiten’ Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten zou Iran op het punt staan om een atoomwapen te bouwen. De Verenigde Staten en Israël bereiden zich voor op militaire actie, en de Amerikaanse president Donald Trump haalde al straffe taal boven om Teheran op andere gedachten te brengen. ‘Israël wil gericht leiders van het Iraanse regime uitschakelen’, zegt Midden-Oostenexpert Bernard Haykel.
België België Moeten we even bang zijn voor Trump als voor Poetin? Belgen koesteren evenveel wantrouwen jegens Donald Trump als tegenover Vladimir Poetin, zo blijkt uit een Knack-enquête bij 1060 Belgen. Hebben ze gelijk?
Europa Europa Europa spaart Antwerpse diamantsector in reactie op Amerikaanse handelstarieven Woensdag stemmen de Europese lidstaten over een eerste pakket importheffingen in een reactie op de Amerikaanse handelstarieven. Door Belgisch lobbywerk blijft de Antwerpse diamantsector grotendeels buiten schot.
Europa Europa Vormen Visa en Mastercard nu een probleem? ‘Een Europees betaalsysteem mag niet tot overheidscontrole leiden’ Christine Lagarde (Europese Centrale Bank) wil een alternatief voor het Amerikaanse Visa en Mastercard. Daarmee wil ze vooral de digitale euro doordrukken, stelt professor risicobeheer Wim Schoutens. ‘Daar heb ik serieuze vragen bij.’
Wereld Wereld Helft van de Belgen bereid Amerikaanse producten te boycotten: ‘Dat brengt ook Europese bedrijven schade toe’ Uit een grootschalige enquête van Knack en Le Vif blijkt dat een grote meerderheid van de Belgen vreest dat ze de grondig gewijzigde relatie met de Verenigde Staten in hun portemonnee zullen voelen. Eén op de twee Belgen overweegt zelfs een boycot van Amerikaanse producten. ‘Zelfs als Trump bereid is om te onderhandelen over de invoerheffingen, is er iets fundamenteel beschadigd’, zegt Bertrand Candelon (UC Louvain).
Wereld Wereld Leidt Trumps tarievenoorlog tot nieuwe Grote Depressie? ‘De schok is groter, maar er is hoop’ De lawine aan importheffingen die de Amerikaanse president Donald Trump aankondigde, kan tot een wereldwijde recessie leiden. ‘We moeten de Verenigde Staten isoleren’, zegt econoom Paul De Grauwe.
Wereld Wereld Historicus Timothy Snyder: ‘We leven in het jaar 1938’ Wat we vandaag meemaken, lijkt op wat er net voor de Tweede Wereldoorlog gebeurde, zegt de Amerikaanse historicus Timothy Snyder, die onderzoek doet naar de geschiedenis van Oost-Europa. ‘Vrijheid betekent niet: je vroegtijdig overgeven aan een agressieve fascistische macht.’
Wereld Wereld Populisme-expert Cas Mudde: ‘Het is haast crimineel dat Europa hier niet op was voorbereid’ Of hij na zijn zomerreis nog de VS binnenkan, is hij niet zeker. Aan de University of Georgia ziet de Nederlandse politicoloog en populisme-expert Cas Mudde hoe Donald Trump met een sloophamer door zijn eigen land en de wereld trekt. En net als de Democraten blinken de Europeanen uit in passiviteit, zegt Mudde. ‘Europa vindt het verschrikkelijk wat in de VS gebeurt, maar de verschillen zijn soms niet groot.’
Wereld Wereld Trumps tarieven treffen ook België: hoe hard voelen we de klap? De hoge invoerheffingen die de Amerikaanse president Donald Trump lanceert voor Europese producten zullen België pijn doen. Onze bedrijven, economie en begroting worden erdoor getroffen en ook wij burgers zullen het in onze portemonnee voelen. De vraag is: hoe hárd zullen we het voelen?
Wereld Wereld 29 procent van de Republikeinen ziet Europa als 'vijand' Peilingen van het Britse magazine The Economist tonen aan dat de vriendschap tussen Amerikanen en Europeanen steeds meer plaatsmaakt voor argwaan.
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'Grondstoffenbejag is van alle tijden: het mercantilisme van Trump heeft minstens het voordeel van de duidelijkheid' Ook Europa hangt immers af van de exploitatie van grondstoffen in kwetsbare landen, maar lijkt nog altijd op China te rekenen om de klus van de ontginning en de verwerking te klaren.
Geneeskunde Geneeskunde Een persoonlijk kankervaccin voor iedereen? ‘We staan voor een revolutie’ Zowat dagelijks doen wetenschappers baanbrekende ontdekkingen die leiden tot krachtiger en nauwkeuriger kankerbehandelingen. Is genezing voor álle kankers binnen handbereik? ‘De kankercel is slim, maar kankeronderzoekers worden almaar slimmer.’
Geneeskunde Geneeskunde Het raadsel van de jonge kankers: waarom neemt de ziekte toe bij mensen jonger dan 50? Kanker treft vaker volwassenen jonger dan 50. In België gaat het vooral om huidkanker en teelbalkanker. Hoe dat komt? Dat is de vraag van één miljoen.
België België Protesten in Turkije: waarom Turkse Belgen Erdogan blijven steunen In Turkije wordt al langer dan een week geprotesteerd tegen de arrestatie van Ekram Imamoglu, de populaire burgemeester van Istanboel en gedoodverfde oppositiekandidaat om Recep Tayyip Erdogan op te volgen als president. Maar volgens veel Turken in België heeft Erdogan niets met de arrestatie van zijn politieke rivaal te maken. Vanwaar die steun aan Erdogan in ons land?
Maatschappij Maatschappij ‘Als de abortustermijn in België in allerijl wordt verlengd, dreigen we in Amerikaanse toestanden te belanden’ Volgens ethici van de KU Leuven is er in Vlaanderen helemaal nog geen draagvlak voor een uitbreiding van de abortustermijn. Ze pleiten voor een diepgaand debat waarin álle perspectieven aan bod komen. ‘Hoe het abortusdebat de komende tijd wordt gevoerd, heeft onvermijdelijk impact op andere ethische dossiers’, klinkt het.
Factcheck Factcheck Factcheck: vis kan mogelijk een rol spelen in de sociale ontwikkeling van kinderen ‘Kinderen die regelmatig vis eten, zouden mogelijk socialer en vriendelijker kunnen zijn dan hun leeftijdsgenoten’, zo lazen we op de website van The Independent. Uit onderzoek blijkt inderdaad dat vis mogelijk een positief effect heeft op de sociale ontwikkeling, maar daarbij spelen tal van andere factoren mee. We beoordelen de stelling als eerder waar.
België België Handelsoorlog met de VS raakt Antwerpen: Europese tarieven bedreigen diamantsector De Antwerpse diamantsector riskeert zware schade door mogelijke EU-heffingen tegen de Verenigde Staten. De regering-De Wever zet diplomatieke druk om de maatregel af te wenden.
Wereld Wereld Zet Donald Trump straks soldaten in voor deportaties? De Amerikaanse president Donald Trump moet juridisch creatief aan de slag om zijn beloofde massadeportaties waar te maken. Na het inzetten van de Alien Enemies Act, een obscure wet uit 1798, overweegt hij de Insurrection Act, een oorlogswet uit 1807, te gebruiken. Dat zou een serieuze escalatie en ongekende militarisering van zijn migratiebeleid betekenen.
Wereld Wereld World Happiness Report: wat België kan leren van Finland, het gelukkigste land ter wereld Samen eten en de eenzaamheid omarmen, dat kunnen we leren van de gelukkigste mensen ter wereld.
Wereld Wereld Harvard-professor over Trumps agenda: ‘We maken de ineenstorting van de Amerikaanse democratie mee’ Donald Trump verandert zijn land in een autocratische staat, zegt politicoloog Steven Levitsky, hoogleraar aan de Harvard-universiteit. ‘Trump en zijn bondgenoten zijn openlijker autoritair dan Viktor Orbán en Hugo Chávez. Ze vieren het autoritarisme bijna.’
Wereld Wereld Lokt Trump een constitutionele crisis uit in de VS? 'Het zou een gevaarlijk precedent scheppen' Met de deportatie van 238 Venezolanen lijkt de Amerikaanse president Donald Trump de rechterlijke macht aan zijn laars te lappen. Stevenen de VS af op een constitutionele crisis? ‘Voorlopig probeert de regering-Trump op z’n minst nog de indruk te wekken dat ze rechterlijke uitspraken wil respecteren’, zegt Amerikakenner Bart Kerremans.
Europa Europa Europese defensietop in Brussel: hoe haalbaar is het plan van Ursula von der Leyen? De Europese leiders buigen zich donderdag in Brussel alweer over de Europese defensie en steun aan Oekraïne. De eensgezindheid van de afgelopen weken maakt plaats voor traditionele meningsverschillen.
Wereld Wereld Na de deportatie van ‘Venezolaanse bendeleden’: heeft Donald Trump opzettelijk een gerechtelijk bevel genegeerd? Bij de gehaaste deportatie van vermeende bendeleden lijkt de regering-Trump een grens te hebben overschreden. Opperrechter John Roberts tikte de Amerikaanse president al op de vingers. Maar zal dat hem afschrikken?
Opinie | Wouter Beke (CD&V) Opinie | Wouter Beke (CD&V) 'Profiteren van braindrain in de VS: hoe kunnen we Einstein weer naar Europa halen? 'In de jaren dertig vluchtten prominente denkers van de Frankfurter Schule uit nazi-Duitsland naar de Verenigde Staten. Ze vonden daar, net als Hannah Arendt of Albert Einstein, onderdak om hun ideeën verder te ontwikkelen, weg van een onderdrukkend regime. Vandaag zien we een omgekeerde beweging', schrijven Wouter Beke en Liesbet Sommen. 'Terwijl de Trump-administratie de onderzoeksbudgetten in de VS drastisch vermindert, de wetenschappelijke vrijheid inperkt en het maatschappelijk debat dagelijks vergiftigt, ontstaat de mogelijkheid dat Amerikaanse onderzoekers op zoek gaan naar een nieuw toevluchtsoord. Dit biedt Europa een unieke kans om zich te profileren als de vrijhaven voor internationaal talent.'