Melania en de vier oud-presidenten
Op 17 april 2018 overleed Barbara Bush, de echtgenote van oud-president George Bush senior. Op haar begrafenis troffen vier oud-presidenten, hun echtgenotes en Melania Trump elkaar. Zoals wel vaker bij begrafenissen van mensen die een gezegende leeftijd hebben bereikt, groeide de plechtigheid uit tot een gezellig samenzijn van oude bekenden. Toch is de foto van het selecte clubje (voormalige) bewoners van het Witte Huis een opvallend beeld. De sfeer lijkt namelijk niet alleen gezellig, maar zelfs een beetje uitgelaten. De foto gaf dan ook aanleiding tot heel wat speculaties onder journalisten. De kranten schreven dat Melania Trump nooit eerder zo stralend op een foto had gestaan. Amuseerde ze zich beter in het gezelschap van de Obama’s dan naast haar eigen echtgenoot Donald Trump?
Ook de afwezigheid van die laatste deed veel inkt vloeien. Het Witte Huis had vooraf meegedeeld dat president Trump niet naar de plechtigheid zou komen, uit respect voor de familie Bush en hun vrienden. Die mededeling klonk niet als een contradictio in terminis voor iedereen die zich herinnerde hoeveel incidenten de jaren voordien tussen Donald Trump en de aanwezigen op de foto hadden plaatsgevonden. Zo had Trump tijdens de kiescampagne Hillary Clinton toegebeten dat hij haar in de gevangenis zou gooien als hij eenmaal aan de macht was. De oude Bush had na Trumps overwinning dan weer publiekelijk verkondigd dat hij voor Hillary in plaats van voor zijn partijgenoot had gestemd. En ten slotte zou de overledene herself Trump een clown en een walgelijke seksist hebben genoemd.
Een kwarteeuw presidentiële geschiedenis
De kracht van het beeld schuilt ook in het feit dat het een kwarteeuw politieke geschiedenis van de Verenigde Staten omvat, jaren waarin de wereld sterk veranderd is. Onder George H. W. Bush, de oudste oud-president op de foto, eindigde de Koude Oorlog en desintegreerde de Sovjet-Unie, waardoor de Verenigde Staten promoveerden tot de enige supermacht ter wereld. Een symbolisch moment was de opening van de eerste McDonald’s in Moskou op 31 januari 1990. De Moskovieten drumden in rijen om een Amerikaanse hamburger te kopen. Het kapitalistische model had gezegevierd, het socialistische experiment had gefaald, was de teneur. Bush senior kon zich op dat moment de machtigste man ter wereld noemen.
De begrafenisfoto toont die voormalige machtigste man 28 jaar later, gekluisterd aan een rolstoel. In die zin drukt het beeld ook vergankelijkheid uit. Volgens sommige waarnemers was op dat moment niet alleen George H. W. Bush, maar ook het land aan het einde van zijn krachten. De Verenigde Staten waren diep verdeeld en opkomende landen betwistten de positie van Amerika als het machtigste land in de wereld. De waarnemers hadden in elk geval gelijk wat George H. W. Bush betreft: hij overleed in november 2018, een half jaar na zijn echtgenote.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier