Factcheck: ook Trump en Obama gebruikten studio die eruitziet als Oval Office

Online circuleert de bewering dat de voormalige Amerikaanse president Joe Biden werkte in een ‘fake Oval Office’, in plaats van in het echte Witte Huis. Dat zou bewezen zijn door Alina Habba, adviseur van huidig president Donald Trump. Voor veel socialemediagebruikers is de studio hét bewijs dat Biden nooit echt president is geweest. Maar de studio waarnaar verwezen wordt maakt deel uit van het South Court Auditorium, dat zich naast het Witte Huis bevindt. Biden gebruikte die om grote aankondigingen te doen. Maar ook Barack Obama en Donald Trump maakten gebruik van de studio.
Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.
Op 12 maart retweet een Nederlandstalige X-gebruiker een video van een Engelstalig X-account. In de video is Alina Habba te zien, presidentieel adviseur van Donald Trump en federaal aanklager van New Jersey. Habba zit achter een bureau dat deel zou uitmaken van ‘het valse bureau’ van Joe Biden. ‘We zitten in Bidens valse Oval Office, iedereen (…) Het enige wat ik kan zeggen is dat de vorige regering een schande was.’
‘Alina Habba toont Bidens nep-Oval Office. Is al jarenlang bekend dat Biden niet in het ‘Witte Huis’ zat maar in een studio’, lezen we in het bijschrift.
Ook Engelstalige X-accounts delen de video, net als Nederlandstalige Telegramkanalen. De originele video wordt ruim 115.000 keer bekeken.
Voor sommige socialemediagebruikers is de ontdekking van de studio bewijs genoeg dat Biden nooit écht president was, en zijn presidentschap alleen maar acteerde. Eerder beweerden socialemediagebruikers dat Biden een autopen gebruikte om zijn wetsvoorstellen mee te ondertekenen. Knack ontkrachtte die bewering in een factcheck.
Klopt het dat Habba ‘een vals kantoor’ van Joe Biden heeft ontdekt?
We nemen enkele screenshots van de video en komen zo terecht op het X-account van Habba, waar ze de video op 11 maart 2025 online plaatste.
In de video is het South Court Auditorium te zien, dat zich in het Eisenhower Executive Office Building bevindt, een gebouw naast het Witte Huis. Biden was niet de eerste om de ruimte te gebruiken voor grote aankondigingen. Ook Barack Obama én Donald Trump gebruikten de studio om grote aankondigingen te doen. Op de beeldenbank Getty Images zijn verschillende afbeeldingen te vinden van Biden, Obama en Trump in het auditorium.
Meer ruimte
In een artikel van het Amerikaanse tijdschrift Newsweek lezen we dat het auditorium gebruikt wordt voor evenementen die worden uitgezonden. ‘De ruimte is groter dan het eigenlijke Oval Office, en voorziet in een ruimte voor journalisten’, lezen we. Onder Biden werd de ruimte meer gebruikt omdat die simpelweg beter toegankelijk is.
De Amerikaanse factcheckorganisatie Poynter maakte al in 2021 een factcheck over het South Court Auditorium, nadat op sociale media berichten hadden gecirculeerd dat Biden met opzet een ‘fake’ Oval Office had laten nabouwen om een ‘fake’ vaccinatie met het coronavaccin te krijgen.
Conclusie
– Online circuleert de bewering dat de voormalige Amerikaanse president Joe Biden werkte in een ‘fake Oval Office’, in plaats van in het echte Witte Huis. Dat zou bewezen zijn door Alina Habba, adviseur van huidig Amerikaans president Donald Trump.
– Voor veel socialemediagebruikers is de studio hét bewijs dat Biden nooit echt president is geweest. Maar de studio waarnaar verwezen wordt maakt deel uit van het South Court Auditorium, dat zich naast het Witte Huis bevindt. Biden gebruikte die om grote aankondigingen te doen. Maar ook Barack Obama en Donald Trump maakten gebruik van de studio.
– We beoordelen de stelling dat ‘het valse Oval Office van Biden werd ontdekt’ als onwaar.
Bronnen
– In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.
– Alle bronnen werden het laatst geraadpleegd op 23 april 2025.
Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.
U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.
Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).
Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.
Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.