Factcheck: nee, rauwe melk helpt niet tegen lactose-intolerantie

Karin Eeckhout

Volgens een aantal influencers op sociale media zou rauwe melk drinken helpen tegen lactose-intolerantie. Onzin, zeggen experten. Rauwe melk bevat evengoed lactose en, in tegenstelling tot wat sommigen beweren, is het niet bewezen dat in rauwe melk lactase zit, het enzym dat lactose afbreekt.

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

Op sociale media wordt in meerdere berichten en filmpjes gesteld dat mensen met een lactose-intolerantie gebaat zouden zijn met rauwe melk.

Lactose is een suiker die in melk en melkproducten voorkomt. Zoals we eerder al uitlegden in Knack, ontstaat lactose-intolerantie als mensen geen of te weinig lactase hebben, dat is een enzym dat lactose afbreekt in de dunne darm. 


Mensen die lactose-intolerant zijn, kunnen dus geen koemelk drinken. Volgens de socialemediaberichten zouden mensen die lactose-intolerant zijn echter wél zonder zorgen rauwe melk kunnen drinken. 


In rauwe melk zou namelijk geen lactose zitten, aldus de berichten. Maar dat klopt niet. Ook rauwe melk bevat lactose, zo lezen we bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), en eerder bevestigde Eric De Maerteleire dat al aan Knack. De Maerteleire is bio-ingenieur, doctor in de Landbouwkunde en Toegepaste Biologische Wetenschappen en gespecialiseerd in de relatie tussen voeding en gezondheid. ‘Rauwe koemelk bevat verwaarloosbaar weinig probiotische bacteriën die lactose-afbrekende capaciteiten hebben, waardoor rauwe melk nog steeds een goeie 4 gram lactose per 100 gram bevat, evenveel als verhitte melk’, aldus De Maerteleire. 

Factcheck: nee, rauwe melk is niet gezonder dan gepasteuriseerde melk

Een ander argument dat de pleitbezorgers van rauwe melk vaak gebruiken, is dat in rauwe melk lactase zou zitten, of bepaalde probiotische bacteriën die lactase aanmaken. Maar rauwe melk bevat geen lactase, en ze bevat ook te weinig bacteriën om lactase aan te maken. Volgens de Nederlandse wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack is dit alleen in theorie het geval, zo zou blijken uit het onderzoek dat hiervoor vaak wordt aangehaald.

Aan Kasper Hettinga, hoogleraar Zuivelverwerking en -functionaliteit aan de Universiteit van Wageningen, vroeg Ter Braack of hier in de praktijk ook niet een kern van waarheid in zit. Hettinga: ‘Melk bevat inderdaad van nature melkzuurbacteriën, zoals lactobacillus, die lactose kunnen afbreken. Dit is een veelgebruikt argument in verband met rauwe melk, maar geen enkele studie heeft aangetoond dat die bacteriën overleven in de mens of dat die ook echt lactose afbreken in het maagdarmkanaal. Voor mij is de afwezigheid van enig bewijs in de mens de reden dat ik niet verwacht dat dit enige rol speelt.’

‘Dat je rauwe melk zou moeten drinken om je lactose-intolerantie te verbeteren, is pure nonsens’, besluit Eric De Maerteleire. 

Conclusie

– Volgens een aantal influencers op sociale media zou rauwe melk drinken helpen tegen lactose-intolerantie. 

– Dat is onzin, zeggen experten. Rauwe melk bevat evengoed lactose en, in tegenstelling tot wat sommigen beweren, is het niet bewezen dat in rauwe melk lactase zit, het enzym dat lactose afbreekt.

– We beoordelen de claim als onwaar.

Bronnen

In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.
Bovendien werd voor deze factcheck contact opgenomen met de volgende mensen:

– Telefoon- en mailverkeer met Eric De Maerteleire op 17 april 2025

Alle bronnen werden het laatst geraadpleegd op 17 april maart 2025.

Partner Content