Factcheck: nee, Harvard University heeft geen brief van de Amerikaanse onderwijsminister gecorrigeerd en online gezet

Karin Eeckhout

Op sociale media circuleert de bewering dat Harvard University een brief van de Amerikaanse onderwijsminister zou hebben gecorrigeerd op spelling en grammatica en die vervolgens online zou hebben gedeeld. Dat klopt niet. De brief van de minister aan de universiteit is authentiek, maar de gecorrigeerde versie die op sociale media circuleert, is afkomstig van een X-gebruiker die ze als satire had  gedeeld. 

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

Op 7 mei deelt een Nederlandstalige socialemediagebruiker onderstaand bericht op X (hier gearchiveerd).

Het is een claim die sinds 6 mei op grote schaal circuleert op sociale media in de Verenigde Staten en ondertussen miljoenen keren is bekeken, niet alleen op X maar ook op Facebook, Threads, Bluesky, Reddit en TikTok.

Het screenshot in de post zou een brief tonen van de regering-Trump aan Harvard University. De universiteit zou de brief hebben gecorrigeerd op spelling en grammatica en de gecorrigeerde versie vervolgens hebben gedeeld op sociale media.  

Wat weten we?

De brief is authentiek. Hij is afkomstig van Amerikaans minister van Onderwijs Linda McMahon. In de brief, die ze op 6 mei 2025 publiceerde via haar officiële X-account, kondigt ze de bevriezing aan van de federale subsidies aan Harvard University. De brief past in een breder conflict tussen de regering-Trump en de prestigieuze universiteit.


De versie met taalkundige correcties is eveneens echt, in die zin dat het niet om een door artificiële intelligentie gegenereerde vervalsing gaat. De versie van de brief die is voorzien van correcties in rode inkt, alsof het document door een docent is nagekeken, is echter niet afkomstig van Harvard University, zoals de Community Notes bij de X-post al aangeven, maar wel van een individuele X-gebruiker.

Daniel Luo, die de screenshots op 6 mei postte op Y, heeft aan de Amerikaanse factcheckers van Snopes  bevestigd dat hij persoonlijk de correcties heeft toegevoegd en het aangepaste document online heeft geplaatst als satire. Hij bevestigde dat ook in een X-post.

Harvard University heeft niet publiekelijk gereageerd op het incident, maar er zijn geen aanwijzingen dat de universiteit betrokken zou zijn geweest bij het verspreiden van de gecorrigeerde brief. Op geen van de verschillende officiële socialemediakanalen van de universiteit is over de brief iets terug te vinden.

Conclusie

– Op sociale media circuleert een op spelling en grammatica gecorrigeerde versie van een brief van de Amerikaanse onderwijsminister aan Harvard University. De universiteit zou de brief hebben verbeterd en vervolgens online gedeeld, volgens de posts.

– Dat klopt niet. De brief van de minister aan de universiteit is authentiek, maar de gecorrigeerde versie die op sociale media circuleert, is niet afkomstig van Harvard maar wel van een X-gebruiker die ze als satire had gedeeld. 

– We beoordelen de claim daarom als onwaar.

Bronnen

In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.
Alle bronnen werden het laatst geraadpleegd op 9 mei 2025.

Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.

U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.

Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).

Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.


Roularta Media Group
© Roularta Media Group

Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.

Partner Content