Factcheck: nee, de Amerikaanse overheid heeft Ivermectine niet alsnog goedgekeurd als geneesmiddel tegen covid

Online circuleert de bewering dat de Amerikaanse Food and Drug Administration het gebruik van het anti-parasitaire geneesmiddel Ivermectine onlangs nog zou hebben goedgekeurd als behandeling voor een corona-infectie. Dat klopt niet. Op de website van de FDA valt te lezen dat de instantie het gebruik van Ivermectine bij een coronabesmetting niet goedkeurt. Bovendien is er geen wetenschappelijk bewijs dat Ivermectine effectief is bij de behandeling van een corona-infectie.
Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.
Op 23 april 2025 retweet een Nederlandstalige X-gebruiker een tweet waarin het volgende te lezen is: ‘De FDA heeft nu Ivermectine goedgekeurd voor de behandeling van covid – 5 jaar en 5.500.000.000 experimentele vaccinaties te laat.’
‘Ivermectine, het is veel meer dan een paardenmiddel’, schrijft de Nederlandstalige X-gebruiker erbij. Ook op Facebook circuleert de bewering. De originele tweet wordt ruim 1,1 miljoen keer bekeken en ruim 22.000 keer leuk gevonden.
De Amerikaanse Food and Drug Administration is het federale voedsel- en geneesmiddelenagentschap van de Verenigde Staten. De instantie verzekert de voedselveiligheid en is verantwoordelijk voor de goedkeuring van medicijnen.
Ivermectine is een ontwormingsmiddel dat gebruikt wordt als antiparasitair middel bij paarden en andere zoogdieren. Het middel kan ook door mensen ingenomen worden en wordt ingezet in de bestrijding van de huid- en oogziekte onchocerciase, ook ‘rivierblindheid’ genoemd, die in extreme gevallen blindheid kan veroorzaken.
Tijdens de coronacrisis werd beweerd dat het antiparasitaire middel zou helpen bij een coronabesmetting, maar daar is geen bewijs voor. In maart 2021 bleek bij testen dat het geneesmiddel een antivirale werking vertoonde als het in een labocontext in hoge dosissen werd losgelaten op het coronavirus. Maar de werking werd niet bevestigd tijdens dubbelblinde gerandomiseerde klinische onderzoeken, waarbij een controlegroep een placebo toegediend krijgt.
Het gebruik van Ivermectine bij coronapatiënten werd ook getest in het grootschalige PRINCIPLE-onderzoek van de Universiteit van Oxford. Uit de resultaten bleek dat coronapatiënten geen beterschap vertoonden na de toediening van ivermectine.
Ook andere internationale gezondheidsorganisaties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie en de African Union Center for Disease Control and Prevention (Africa CDC) raden het gebruik van Ivermectine af in de strijd tegen het coronavirus. Ook het Europese Geneesmiddelenagentschap raadt het gebruik van Ivermectine buiten klinische onderzoeken af.
Klopt het dat de FDA het gebruik bij de behandeling van covid alsnog heeft goedgekeurd?
We surfen naar de officiële website van de FDA en lezen daar dat de FDA het gebruik van Ivermectine bij de behandeling van covid bij mensen of dieren niet heeft geautoriseerd of goedgekeurd. ‘De FDA heeft vastgesteld dat de momenteel beschikbare klinische onderzoeksgegevens niet aantonen dat Ivermectine effectief is tegen Covid-19 bij mensen’, lezen we nog.
Conclusie
– Online circuleert de bewering dat de Amerikaanse Food and Drug Administration het anti-parasitaire geneesmiddel Ivermectine zou hebben goedgekeurd als geneesmiddel bij een corona-infectie. Dat klopt niet.
– Op de website van de FDA valt te lezen dat de instantie het gebruik van Ivermectine bij een coronabesmetting niet goedkeurt. Bovendien is er geen wetenschappelijk bewijs dat Ivermectine effectief is bij de behandeling van een corona-infectie.
– We beoordelen de stelling dat de FDA het gebruik van Ivermectine bij een coronabesmetting goedkeurt als onwaar.
Bronnen
– Links naar alle gebruikte bronnen vindt u terug in de tekst.
– Alle bronnen werden het laatst geraadpleegd op 1 mei 2025.
Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.
U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.
Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).
Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.
Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.