In een beeldfragment dat op sociale media circuleert, zegt Hans Chabert dat ‘70 procent van de westerlingen intolerant is voor cafeïne’. Experts zeggen dat een intolerantie onwaarschijnlijk is, maar zeggen wel dat ongeveer 46 procent van de bevolking cafeïne trager verteert. We beoordelen de claim als eerder onwaar.
Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.
In de podcast Ondernemerspraat was Hans Chabert, oprichter van gezondheidscentrum 2H, te gast. Tijdens het gesprek stelde hij dat 70 procent van de westerlingen intolerant is voor cafeïne en theïne. ‘Wat betekent dat?’ steekt Chabert van wal. ‘Als ik koffie drink en ik ben niet geschikt om dat af te breken, dan zakt die molecule via mijn maag verder naar mijn darmen en blijft het zijn volledige lengte behouden’, stelt hij. ‘Daardoor merkt uw immuunsysteem dat op als een lichaamsvreemde molecule.’ Volgens Chabert levert die interactie een laaggradige ontsteking op die, door je immuunsysteem te activeren, vooral energie kost.
We mailden Chabert om te vragen op welk onderzoek hij zich voor die uitspraak heeft gebaseerd, maar kregen vooralsnog geen antwoord.
Cafeïne is wereldwijd de meest geconsumeerde psychoactieve drug, zo lezen we in een overzichtsstudie, gepubliceerd op Pubmed, die ingaat op de vertering, maar niets zegt over intoleranties, noch over het immuunsysteem.
‘De uitspraak klopt niet helemaal’, stelt professor Kristin Verbeke (KU Leuven), die onderzoek doet naar de werking van het maag-darmkanaal. ‘De meeste mensen kunnen cafeïnedosissen van 200 à 400 milligram per dag verdragen. Volgens het Vlaams instituut Gezond Leven is dat goed voor 3 à 5 kopjes. Sommige mensen krijgen al bij lage dosissen symptomen zoals gejaagdheid, hartkloppingen of slapeloosheid, maar daar heeft het immuunsysteem niets mee te maken.’ Mocht dat wel zo zijn, dan hebben we het over een cafeïneallergie. ‘Maar zo’n allergische reactie is zeldzaam’, aldus Verbeke.
‘Iets als een cafeïne-intolerantie bestaat inderdaad niet.’ Dokter Sander Lefere, onderzoeker aan de UGent, bevestigt wat Verbeke zegt. ‘Sommige mensen hebben wel een variant van het enzym CYP2A1. Dat breekt cafeïne nog altijd af, maar trager’, vertelt Lefere. ‘Als die mensen 3 à 4 kopjes koffie gaan drinken op korte tijd, dan gaat de stof in hun bloedspiegel hoger zijn en ook langer hoog blijven, waardoor ze gevoeliger zijn voor de typische symptomen die cafeïne veroorzaken. Zelfs dan wisselen de klachten sterk tussen individuen.’
Dat het over 70 procent van de westerlingen zou gaan, noemen beide onderzoekers ook overdreven. ‘Ik heb verwijzingen gevonden in een artikel dat meldt dat 46 procent van de populatie cafeïne snel verteert en 54 procent traag’, zegt Verbeke. Lefere zegt dat het over ‘een kleine helft’ van de bevolking zou gaan. ‘En zelfs dan gaat het niet over intolerantie’, herhaalt hij. ‘Het immuunsysteem heeft niets met dat proces te maken. De studies over effecten van cafeïne op de darmen spreken elkaar voorlopig ook tegen. Het effect is dus hoogstwaarschijnlijk is het mild. Ik kan me dus niet voorstellen dat 70 procent van de mensen een immunologische intolerantie zou hebben tegen cafeïne.’
Conclusie
– In een podcast zei Hans Chabert dat 70% van de westerlingen een cafeïne-intolerantie heeft, waarbij door het drinken van koffie het immuunsysteem geactiveerd zou worden.
– Wat hij beschrijft, noemen ze een cafeïneallergie en dat is zeer zeldzaam.
– Wel breekt ongeveer de helft van de bevolking cafeïne trager af, wat kan leiden tot de symptomen die Chabert beschrijft.
– We bestempelen de uitspraak dus als eerder onwaar.
Bronnen
De links naar de gebruikte bronnen zijn terug te vinden in de tekst.
Bovendien werden voor deze factcheck de volgende mensen gecontacteerd:
Mailverkeer met Kristin Verbeke (professor aan de KU Leuven), 18-19 november 2025
Mailverkeer en telefoongesprek met dokter Sander Lefere (postdoctoraal onderzoeker aan de UGent), 18-20 november 2025
Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 20 november 2025.