Factcheck: het klopt niet dat 85 procent van de vrouwen overbelaste lever heeft

© Sarah Yu Zeebroek

‘Maar liefst 85 procent van alle vrouwen kampt met een overbelaste lever’, zo lazen we in Goed Gevoel. Maar dit klopt niet, zo blijkt uit gesprekken met experts. We beoordelen de stelling als onwaar.

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

In Goed Gevoel lazen we in een kort artikel: ‘Maar liefst 85 procent van alle vrouwen kampt met een overbelaste lever, maar zijn er zich niet van bewust. De oorzaken? Kant-en-klare maaltijden, stress, vervuiling, suikers… Veel meer dus dan alleen alcoholgebruik.’ Er wordt aangeraden op te letten met wat en wanneer je eet, en als tip wordt verwezen naar een detoxkuur van Insentials. Bij dat bedrijf wijzen ze ons op een studie waaruit blijkt dat 25 procent van de bevolking lijdt aan een niet-alcoholische vervette lever. Daarnaast zouden veel mensen een ‘belaste lever’ hebben, al zie je dat niet in bloedanalyses, zo klinkt het.

Volgens professor hepatologie Jef Verbeek (UZ Leuven) is het totale onzin dat 85 procent van de vrouwen met een overbelaste lever zou kampen. ‘De eerste vraag is al wat een “overbelaste lever” zou betekenen. Dat is geen wetenschappelijke term, dus je kunt het ook niet meten of bewijzen. Onze lever kan trouwens zeer veel verdragen, alvorens die niet meer werkt. Wat wél klopt, is dat steeds meer mensen – zowat een op de vier – last krijgen van leververvetting, in de eerste plaats door overgewicht. Het klopt ook dat mensen zich daar vaak niet van bewust zijn, wat een groot probleem is: ze lopen vaak jaren met zo’n vervette lever rond en stappen pas naar een arts wanneer er ernstige complicaties optreden, zoals leverontsteking, leverkanker of leverfalen.

Het goede nieuws is dat leververvetting nog omkeerbaar is: door lichaamsgewicht te verliezen, kan de vervetting afnemen en zelfs verdwijnen. De boodschap is dus om tijdig te kiezen voor een gezonde levensstijl, met genoeg beweging, gezonde voeding met minder suiker en zo weinig mogelijk alcohol. Maar een detoxkuur zal daar niet bij helpen, je betaalt er alleen zeer veel geld voor.’

Dat zo’n detoxkuur zou helpen bij leverproblemen, daar is geen enkele wetenschappelijke evidentie voor.

Ook professor Hans Van Vlierberghe, maag-, darm- en leverarts in het UZ Gent, geeft aan dat het percentage van 85 procent sterk overdreven is. ‘De leverstoornis die we het vaakst zien is leververvetting, wat inderdaad voorkomt bij ongeveer 25 procent van de bevolking. Fabrikanten van detoxkuren hebben er alle belang bij om zo veel mogelijk mensen ongerust te maken. Het klopt wel dat overgewicht een stijgend probleem is, dat ook steeds meer levers aantast. Maar dat zo’n detoxkuur zou helpen, daar is geen enkele wetenschappelijke evidentie voor. Soms voelen mensen zich beter tijdens zo’n kuur, omdat ze dan in het algemeen gezonder leven, maar het detoxproduct op zich maakt geen verschil. Het beste wat je kunt doen om je lever te sparen, is meer bewegen, gezonder eten en geen of weinig alcohol drinken.’

Ook maag-, darm- en leverarts Maridi Aerts (UZ Brussel) bevestigt dat er vaker dan vroeger leververvetting optreedt. ‘Maar dan is 25 procent inderdaad een realistischer percentage dan 85 procent, wat toch extreem veel zou zijn. Vroeger was alcohol de grote boosdoener, maar nu zien we dat overgewicht die rol heeft overgenomen. Het goede nieuws is dat je daar ook iets aan kunt doen, door je levensstijl aan te passen.’

Is het waar?
Zowat een op de vier mensen kampt met een vervette lever. Maar dat 85 procent van de vrouwen een overbelaste lever zou hebben, is volgens experts onzin. We beoordelen de stelling als onwaar.

Bronnen
‘Leve de lever’, Goed Gevoel, 17 januari 2024, p. 7.
In het artikel vindt u links naar alle andere gebruikte bronnen.

Bovendien werden voor deze factcheck de volgende mensen gecontacteerd:
– Telefoongesprek en mailverkeer met Jef Verbeek (UZ Leuven), 22-23 januari 2024
– Telefoongesprek en mailverkeer met Hans Van Vlierberghe (UZ Gent), 22-23 januari 2024
– Telefoongesprek en mailverkeer met Maridi Aerts (UZ Brussel), 22-23 januari 2024

Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 23 januari 2024.

Update:
Na het verschijnen van dit factcheck-artikel liet Insentials via hun communicatiebureau weten: ‘Er is een vergissing gebeurd in verband met dat percentage op de website van Insentials en dus ook in het artikel van Goed Gevoel. Het correcte cijfer is wel degelijk 25 procent, alles werd dus ook aangepast op de website.’

Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.

U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.

Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).

Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.


Roularta Media Group
© Roularta Media Group

Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.

Partner Content