Op sociale media circuleert een video waarin te zien zou zijn hoe een vliegtuig vanuit een Afrikaans land landt op de Londense luchthaven Heathrow. Maar het gaat niet om echte beelden, de video werd met AI gegenereerd. Dat is te merken aan verschillende fouten die in de beelden zijn waar te nemen.
Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.
Op 6 juli 2025 deelt een Nederlandstalige X-gebruiker een video van een vliegtuig dat landt op een luchthaven.
In de linkerhoek van de video lezen we op een bord ‘Heathrow’, de naam van de Londense luchthaven.
De video wordt ruim 106.000 keer bekeken en wordt ook gedeeld op TikTok, Facebook en YouTube.
Klopt dat?
Nee. Hoewel de beelden er behoorlijk levensecht uitzien, zijn er verschillende elementen die aantonen dat het gaat om een video die met artificiële intelligentie is gemaakt.
Zo zien we op seconde 4 een steward met een fluohesje aan, waarop een hoop onleesbare tekens staan.
Een seconde later zien we een geit op het dak van het vliegtuig, tussen hopen bagage die op het dak is gehangen. Het is onmogelijk dat een geit op het dak van een vliegtuig vastgebonden zou worden of überhaupt zo’n vlucht zou overleven.
Op seconde 9 van de video zien we dat twee stewards een geit met een leiband vasthouden. Op seconde 11 verdwijnen die leibanden plots.
Er zijn ook nog andere fouten op te merken, bijvoorbeeld een man die op één moment de vliegtuigtrap opgaat, om vervolgens weer naar beneden te gaan (seconde 40 tot 47), of het moment waarop er eerst 4 en daarna 3 kippen te zien zijn (seconde 28 tot 36).
De video is wellicht gemaakt met de app Veo 3. De toepassing kwam recent in opspraak omdat er veel racistische video’s met de technologie worden gemaakt. Dat ontdekte de Amerikaanse mediawaakhond Media Matters.
Conclusie
– Op sociale media circuleert een video waarin te zien zou zijn hoe een vliegtuig vanuit een Afrikaans land landt op de Londense luchthaven Heathrow.
– Maar het gaat niet om echte beelden, de video werd met AI gegenereerd. Dat is te merken aan verschillende fouten die in de beelden zijn waar te nemen.
– We beoordelen de video dan ook als onecht, of onwaar.
Bronnen
– In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.
– Alle bronnen werden het laatst geraadpleegd op 28 juli 2025.