Factcheck: deze video met beelden uit de jaren zestig in de Verenigde Staten is AI-gegenereerd


Online circuleert een video van beelden uit de jaren zestig in de Verenigde Staten. Maar de video is met behulp van artificiële intelligentie gemaakt. Dat blijkt uit bepaalde details in de video.
Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.
Op 26 april 2025 retweet een Nederlandstalige X-gebruiker een compilatievideo van verschillende beelden die gemaakt zouden zijn in de Verenigde Staten van de jaren zestig. In de video is onder meer de optocht van een majoretteband te zien, een straatscène met een vrouw met een kinderwagen, zwaaiende jongeren, een Amerikaans gezin enzovoort. Op de achtergrond weerklinkt Sweet Caroline van de Amerikaanse zanger Neil Diamond.
‘De VS in de zestiger jaren… Mag ik terug?’, schrijft de X-gebruiker boven de post.

De originele video wordt meer dan 3,4 miljoen keer bekeken.
Zijn dit echte beelden van de VS uit de jaren zestig?
AI-kwaliteit
In de rechteronderhoek zien we het logo van TikTok, met daaronder @vintagememories66, het account waarvan de video afkomstig is. We surfen naar het account. Daar zien we dat de video op 17 maart 2025 gepost werd, en meer dan 205.000 bekeken werd. Onder de beschrijving van de video lezen we dat de video ‘door de maker gelabeld is als door AI gegenereerd’. Het gaat dus niet om echte beelden.

Wat opvalt, is de hoge kwaliteit van de video. Dat bevestigt ook Hannes Mareen, postdoctoraal onderzoeker aan IDLab: ‘Een jaar geleden was het nog niet mogelijk om dit soort beelden te maken met AI.’ Maar foutloos is de video niet, zegt Mareen. ‘Uit sommige details kun je afleiden dat het om een AI-video gaat’.
Zo is er op seconde 7 een groep jongeren te zien, die een Amerikaanse vlag vasthouden. Maar op het blauwe stuk van de vlag zijn geen sterren te zien.

In hetzelfde frame zie we een jonge vrouw met de handen in de lucht staan. Plots begint er een onduidelijk groen object op en neer te bewegen naast haar arm.

Op seconde 17 zien we een hele rij auto’s rijden op een snelweg. Een van de auto’s rijdt echter achteruit.

Op seconde 38 van de video zien we een bus. Het bord boven de voorruit, waarop normaal de bestemming verschijnt, bestaat louter uit onduidelijke tekens.

Volgens Mareen bestaan er helaas nog geen publieke en betrouwbare tools om AI gegenereerde video’s te identificeren. ‘Er wordt wel onderzoek naar gedaan en ik verwacht dat ze binnenkort ook beschikbaar zullen zijn’, zegt Mareen. ‘Maar voorlopig moeten we het doen met het menselijke oog, wat bij de huidige met AI gegenereerde video’s nog volstaat.’
Conclusie
– Online circuleert een video van beelden uit de jaren zestig in de Verenigde Staten. Die zijn niet echt: de video is met behulp van artificiële intelligentie (AI) gemaakt.
– De video is afkomstig van TikTok, waar de maker van de video aangaf dat het om met AI gegenereerde beelden gaat.
– Ook andere elementen in de video tonen aan dat het om een AI-video gaat.
– We beoordelen de stelling dat het om echte beelden gaat dan ook als onwaar.
Bronnen
– In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.
– Alle bronnen werden het laatst geraadpleegd op 30 april 2025.
Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.
U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.
Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network (IFCN) en European Fact-Checking Standards Network (EFCSN).
Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.
Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.