Geschiedenis Geschiedenis Napoleon Bonaparte, ‘De Kleine Generaal’, de keizer van Frankrijk Op 15 augustus 1769 schonk Maria Leatitia Ramolino, echtgenote van edelman en advocaat Carlo Maria Buonaparte, in het Corsicaanse Ajaccio het leven aan een zoontje. Ze noemden hem Nabulione. Als tweede oudste van een gezin van acht kinderen was er niets dat hem voorbestemde om een van de grootste leiders aller tijden te worden, tot hij als jongeling werd voortgestuwd door de uitzonderlijke maatschappelijke orkanen van zijn tijd. De Franse Revolutie heeft hij niet gemaakt, maar wel meegemaakt en ook beëindigd met zijn keizerschap.
Opinie | Redactie Knack Opinie | Redactie Knack 'Het is zeldzaam dat één man de lijn van de geschiedenis verandert' 'Napoleon Bonaparte was zeker een dictator', schrijft Hubert van Humbeeck naar aanleiding van de 250e verjaardag van zijn geboorte. 'Maar hij zorgde ook voor zoiets als godsdienstvrijheid en introduceerde een rechtsorde, waarin iedereen gelijk was voor de wet.'
Geschiedenis Geschiedenis Uitzonderlijk boek over de Franse Revolutie: ‘Geen vrouw heeft de Revolutie meer beïnvloed dan Manon Roland’ Met De terreur van het optimisme schreef Jelle Dehaen een van de betere boeken over de Franse Revolutie. Vanuit het perspectief van één protagoniste, Manon Roland, beschrijft hij hoe rond 1789 onze democratie in bloed en pijn werd geboren.
Column | Jelle Dehaen Column | Jelle Dehaen 'Taaltestfarce: de Vlaams-nationalisten zijn vijanden van het correcte Nederlands geworden' Volgens Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) verwachten we dit soort Nederlands van nieuwkomers. Afgelopen jaar werden er op initiatief van Weyts voor het eerst centrale taaltests voor nieuwkomers georganiseerd. Tot dan werd het taalniveau van nieuwkomers uitsluitend getest door leerkrachten. Weyts was er echter van overtuigd dat hij het beter kon dan die …
Column | Jelle Dehaen Column | Jelle Dehaen 'De Senaat kan ons beschermen tegen onszelf' De democratie moet beschermd worden tegen daadkrachtige politici. Bij de huidige regeringsvorming ligt de afschaffing van de Senaat op tafel. Dat is begrijpelijk, want sinds de hervorming van 2014 is dat een lege doos waarvan niemand nog weet waarvoor hij dient. Nochtans kan de Senaat bijzonder nuttig zijn als een rem op de politiek. Een …
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'Is de ellende in Haïti nog altijd de schuld van het Franse kolonialisme?' Was Haïti een Nederlandse kolonie geweest, dan zou er een hevig debat zijn over herstelbetalingen. Maar de Franse regering weigert het door rampen geplaagde Haïti te compenseren. Het land dat eens de rijkste Europese kolonie was, moet het zelf maar uitzoeken, schrijft Robbert de Witt (EW).
Opinie | Olivier Boehme Opinie | Olivier Boehme 'Europa gaat alleen vooruit als we uit onze monoculturen breken' 'Twijfel over de wenselijkheid en haalbaarheid van globalisering heeft weer de kop opgestoken, net als scepsis over de integratie van zelfs maar een deel van de globe: Europa. Toch is Europese integratie onze enige optie op een leefbare toekomst, maar om vooruit te komen moeten we een stapje terug in de tijd zetten', schrijft Olivier Boehme.
Maatschappij Maatschappij Milieuactivisten gooien soep naar Mona Lisa Milieuactivisten hebben zondag in Parijs soep gegooid tegen het gepantserde glas dat de Mona Lisa in het Louvre beschermt, zo is ter plaatse vastgesteld. De twee militanten zeiden dat ze actie voerden voor "het recht op gezonde en duurzame voeding".
Maatschappij Maatschappij Van tarotlezers tot TikTok-heksen: de comeback van het occultisme Van tarotkaartlezers in hippe bars over helende waarzeggers tot TikTok-heksen: het occultisme lijkt terug van nooit helemaal weggeweest.