Milieu Klimaatopwarming bedreigt Zambia: 'Er is niets meer. De mensen eten koeienuitwerpselen met melk'
Europa Andrew McDowell, vicepresident EIB: 'We zullen vier of vijf jaar nodig hebben om te herstellen'
Wereld Wereld Hoe Indiase klimaatvluchtelingen in de prostitutie terechtkomen Lange periodes van hitte en droogte, verwoestende cyclonen en terugwijkende kustlijnen: in India heeft de opwarming van de aarde nu al dramatische gevolgen. 'Overstromingen maken miljoenen vrouwen dakloos. Mensenhandelaars storten zich als roofdieren op die klimaatvluchtelingen.'
Milieu Milieu Het klimaatjaar 2019: 'Zo weinig mogelijk doen: Vlaanderen lijkt daar zelfs trots op' Het scheelde weinig, of behalve Polen had ook België zichzelf buitenspel gezet in de ambitieuze Green Deal waarmee Europa het morele leiderschap van de klimaattop in Madrid claimde: het was alle hens aan dek om de N-VA mee te krijgen. Verslag van een week in het spoor van de Belgische delegatie. 'Ik probeer me in de schoenen van mevrouw Demir te plaatsen.'
Extinction Rebellion: politie versus klimaatbetogers in Londen, Amsterdam en Brussel De eerste nationale actiedag van de klimaatactiegroep Extinction Rebellion in Brussel leidde tot honderden arrestaties, net zoals in onze buurlanden: de activisten betogen zonder toestemming. De aanpak van onze politie stond wel in schril contrast met die in Londen of Amsterdam.
Milieu Milieu Bedreiging Amazonewoud: waarom Europa even schuldig is als Bolsonaro Sinds het aantreden van president Jair Bolsonaro pieken de milieu- en mensenrechtenschendingen in Brazilië. Europese overheden en bedrijven, ook Belgische, hebben boter op het hoofd. 'We vechten tegen Goliath', zegt het dorpshoofd van de inheemse Munduruku-gemeenschap in Açaizal. SOJAOOGST. Van de 2,5 miljoen ton soja die België jaarlijks invoert, komt 39 procent uit Brazilië.
Milieu Milieu Kochten Belgische bedrijven illegaal Amazonehout? 'Het gaat hier niet zomaar om wat boomschors' Een Braziliaans onderzoeksrapport klaagt de bedrijven Vandecasteele Houtimport uit Kortrijk en Vogel Import & Export uit Antwerpen aan: ze zouden betrokken zijn bij de handel in illegaal gekapt Amazonehout.
Wetenschap Wetenschap Architect en dwarsdenker Thomas Rau: 'We mogen onszelf niet langer als heersers van de wereld zien' 'Het duurzaamheidsdiscours? Gerommel in de marge.' Thomas Rau, een van Europa's meest vernieuwende architecten en een voortrekker in de circulaire economie, pleit voor een mexit, een mentale exit. 'We hebben een nieuwe copernicaanse revolutie nodig, waarin we onszelf niet langer als heersers van de wereld zien.'
Wetenschap Wetenschap Hoe redden we het Amazonewoud? 'We hebben geen megalandbouw nodig om de wereld te voeden' Zeggen dat we meer woud moeten kappen voor onze voedselvoorziening is al te simplistisch, vindt etnobotanist Mark Plotkin. Hij haalt nog meer redenen aan om het Amazonewoud te redden: 'De sjamanen hebben een antwoord op de belangrijkste problemen van de 21e eeuw.'
Gezondheid Gezondheid World Happiness Report: waarom Finland níét het gelukkigste land ter wereld is Volgens het World Happiness Report is Finland het gelukkigste land ter wereld. Meer intellectuele eerlijkheid is geboden.
Gezondheid Gezondheid 'Het effect van meditatie is even groot als dat van antidepressiva' Neuroloog Steven Laureys verwierf wereldfaam met zijn onderzoek naar bewustzijn bij comapatiënten. Zeven jaar geleden, na een onverwachte echtscheiding, ontdekte hij de positieve kracht van meditatie. Met Het no-nonsense meditatieboek wil hij ieder van ons ervan overtuigen dat meditatie kan helpen om stress, angst en depressie te bestrijden. 'Noem het gerust een Start to Meditate.'
Antwerpen als cocaïnehoofdstad: 'Er zullen steeds meer ontvoeringen komen' Met een war on drugs probeert Bart De Wever Antwerpen te onttronen als cocaïnehoofdstad van Europa. Vergeefse moeite of niet? Knack sprak met een ancien in het Antwerpse drugsmilieu.
Nieuws Nieuws Gelukseconoom Jan-Emmanuel De Neve: 'Yoga of een pingpongtafel op de werkvloer is niet de oplossing' Met de resultaten van geluksonderzoek kon je perfect de brexit of de overwinning van Donald Trump voorspellen, stelt Jan-Emmanuel De Neve, hoofdredacteur van het World Happiness Report van de Verenigde Naties.
Wereld Wereld Journalist Jan De Deken bezocht vluchtelingenkamp op het eiland Samos en werd gearresteerd 17.747 asielzoekers op de Griekse eilanden zien de winter tegemoet in overbevolkte kampen en mensonterende levensomstandigheden. Zit daar een doelbewuste strategie achter om vluchtelingen weg te houden? Knack-medewerker Jan De Deken vroeg verduidelijking aan Europese topdiplomaten in Athene, en werd gearresteerd terwijl hij op het eiland Samos gebroken wetten, toiletten en animo registreerde.
Wereld Wereld Hoe Centraal-Amerika naar de verdoemenis gaat: 'Laat ze elkaar maar uitmoorden' Mexico likt zijn wonden na de dodelijkste verkiezingscampagne in de recente geschiedenis. Zuidelijker kreunen ook Guatemala, Honduras en El Salvador onder torenhoge misdaadcijfers. Wat maakt Centraal-Amerika zo vatbaar voor georganiseerde misdaad? En waarom blijven sommige landen gespaard van grootschalig geweld?
Gezondheid Gezondheid Oosterse therapieën voor het Westen: genezen ze ons of maken ze ons nog zieker? In Australische newagegemeenschappen, in de woestijn van Nevada en in de wetenschap onderzocht Jan De Deken, auteur van Melk, honing, kerosine: op reis naar de gelukkigste en ongelukkigste plaatsen ter wereld, hoe uit het Oosten geplukte therapieën voor steeds meer westerlingen niet alleen mentale en lichamelijke, maar ook identitaire en spirituele putten dempen. 'Mindfulness is opium voor het volk geworden.'
Wereld Wereld Indonesië: hoe de eilandennatie in de greep van het fundamentalisme raakt De aanslagen van de voorbije dagen leverden er het harde bewijs van: in 's werelds grootste moslimland, dat bekendstaat om zijn gemoedelijke islam, strijden pluralisten, wahabieten, jihadisten, gelegenheidsmoslims en kalifaatfetisjisten om de macht. 'Progressieve moslims hebben de sociale media te lang verwaarloosd. Daardoor hebben extremisten online vrij spel gekregen.'
Gezondheid Gezondheid Voorpublicatie: op zoek naar de (on)gelukkigste plaatsen ter wereld Vrijheid maakt gelukkig, zeggen menswetenschappers, maar klopt dat wel? In deze voor Knack geschreven voorpublicatie van zijn boek Melk, honing, kerosine: op reis naar de gelukkigste en ongelukkigste plaatsen ter wereld trekt Jan De Deken naar Singapore, Rwanda en de Verenigde Staten om het uit te zoeken.
Wereld Wereld Heksenjacht op holebi's in Oeganda: 'Homo's zijn bliksemafleiders voor de echte problemen' In Oeganda gaat de heksenjacht tegen holebi's onverminderd voort. Maar voor de ngo's die met Belgische financiële steun in het Afrikaanse land werken, zijn holebirechten geen thema. 'We willen geen problemen krijgen met de overheid.'
Nieuws Nieuws Dope doet leven: 'Ik zeg het niet graag, maar coke brengt verdieping in onze relatie' De afgelopen vijf jaar verdubbelde het aantal cocaïnegebruikers dat een verslaving liet behandelen. Veel minder zichtbaar zijn de 'gewone' gebruikers, niet zelden dertigers en veertigers met eerbaar werk, een hypotheek en een paar kinderen onder hun dak. Knack sprak met vaders en moeders die quality time kopen voor 50 euro per gram.
Wereld Wereld Brussels-Syrische schilder: 'Ik neem wraak op politici door hen in de huid van hun slachtoffers te doen kruipen' Amerikaans president Donald Trump als vluchteling met vermoeide, roemloze blik, slaapmatje op de rug en dochter op de arm. Russisch president Vladimir Poetin die bedelt om kleingeld. Het zijn maar twee van de schilderijen uit The Vulnerability Series van de Brusselse Syriër Abdalla Al Omari. Partijvoorzitter Bart De Wever (N-VA) en staatssecretaris Theo Francken (N-VA) komen binnenkort aan de beurt.
Magazine Magazine Protest tegen massale verkiezingsfraude In Mexico-Stad trokken afgelopen zaterdag naar schatting 50.000 manifestanten de straat op tegen veronderstelde fraude van de Institutionele Revolutionaire Partij (PRI) bij de presidentsverkiezingen. Toch blijft ook na een hertelling van de stemmen de pas verkozen Enrique Peña Nieto comfortabel in het zadel.
Magazine Magazine Liberaal bastion kleurt rood De voormalige legerofficier Ollanta Humala won afgelopen zondag de Peruaanse presidentsverkiezingen en wordt zo de eerste linkse president in 36 jaar.
Magazine Magazine Aids of kanker? Op zondag 5 juni kiest Peru een nieuwe president. De linkse nationalist Ollanta Humala neemt het in de tweede ronde op tegen Keiko Fujimori, dochter van ex-president Alberto Fujimori, die een celstraf van 25 jaar uitzit voor corruptie en schendingen van de mensenrechten.
Magazine Magazine Brazilië kritisch voor Obama De Amerikaanse president bezoekt voor het eerst tijdens zijn presidentschap een Latijns-Amerikaans land.